Teme importante în dezbaterea Parlamentului European
Anul 2014 stă sub semnul redresării economice: reluarea creşterii este temă dominantă în agendele Comisiei Europene şi Parlamentului comunitar.
07 Ianuarie 2014, 11:41
Parlamentul European are, în prima parte a anului, o agendă încărcată, în care dominante sunt reforma drepturilor lucrătorilor, uniunea bancară sau pachetul legislativ privind telecomunicaţiile.
Un raport al comisiei de specialitate din legislativul european privind drepturile lucrătorilor este aşteptat în luna aprilie.
2014 ar putea fi anul în care mult dezbătuta uniune bancară va deveni cu adevărat o realitate.
Audio: Teme importante în dezbaterea Parlamentului European pe anul 2014.
Subiectul este atât în agenda Comisiei, cât şi a Parlamentului European, după ce, la finele anului trecut, în cadrul summit-ului de Iarnă, s-au făcut paşi importanţi în acest sens.
Preşedintele Parlamentului European, Martin Schultz, atrăgea însă atenţia că un sistem încet şi ineficient provoacă pierderi financiare mari şi că este nevoie, în acest context, de o mai mare transparenţă şi responsabilitate la nivel european.
Luna viitoare, în dezbaterea plenului Parlamentului European intră garantarea drepturilor la pensie, alta decât cea de stat.
Tot în februarie este aşteptat un raport al comisiei pentru transporturi referitor la practicile şi abuzurile companiilor aeriene.
În următoarele luni este aşteptat şi votul în plen asupra unui un nou pachet de directive europene privind achiziţiile publice , dar şi un acord, undeva în luna mai, privind pachetul legislativ al telecomunicaţiilor.
Nu în ultimul rând, 2014 va fi marcat de alegerile europarlamentare şi de preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii deţinută de două state sudice grav lovite de criză: Grecia şi Italia.
Există temeri că noua structură a Parlamentului European va fi influenţată de ascensiunea extremismului, a formaţiunilor ultra-naţionaliste, fapt care ar putea evident pune în pericol unitatea construcţiei europene.
Alegerile din luna mai vor decide în mare măsură şi conducerea Comisiei Europene.
Actualul preşedinte, Jose Manuel Barosso nu a anunţat încă dacă va candida pentru un al treilea mandat.
Comisia Europeană are o agendă cel puţin la fel de încărcată şi a anunţat deja că estimează că anul acesta va prezenta în jur de 29 de iniţiative - majoritatea cu scopul de a revizui normele comunitare existente, pentru a impulsiona sectoarele care sunt capabile să genereze creştere.