Summitul “Educaţie pentru dezvoltare”, la Oslo
Comisia Europeană se angajează să majoreze finanţarea pe care o acordă, în prezent, educaţiei copiilor aflaţi în situaţii de criză umanitară.
Articol de Arina Petrovici, 08 Iulie 2015, 12:01
4% din bugetul alocat ajutorului umanitar de către Uniunea Europeană va fi direcţionat spre educarea copiilor aflaţi în situaţii de urgenţă – a anunţat comisarul însărcinat cu ajutorul umanitar, Christos Stylianides.
Niciun copil nu ar trebui să fie privat de educaţie – a subliniat comisarul european, la summitul “Educaţie pentru dezvoltare”, care a fost găzduit ieri, de capitala norvegiană Oslo.
"Dorim să facem din educaţie o prioritate în cazul situaţiilor de urgenţă, astfel încât tot mai mulţi copii să aibă acces la învăţământ, pentru un viitor mai bun.
"Sunt total dedicat acestei cauze, iar pe parcursul mandatului meu" – a precizat comisarul Christos Stylianides – sunt hotărât să acord educaţiei 4% din bugetul pentru ajutor umanitar.
Audio: Agenda europeană. (Euranet Plus)
Este una dintre principalele mele priorităţi şi sunt în legătură cu Parlamentul European, pentru a atinge acest obiectiv – a mai spus comisarul Stylianides, la summitul de la Oslo.
Uniunea Europeană susţine educaţia în situaţii de urgenţă prin intermediul iniţiativei sale “Copiii păcii”, pe care a lansat-o în 2012, după ce a primit Premiul Nobel pentru Pace.
Până în prezent, Uniunea a deblocat peste 23 de milioane de euro pentru prioecte derulate prin această initiaţivă, cele mai consistente contribuţii fiind, în 2014, a Luxembrugului – de 500.000 de euro – şi a Austriei – de 250.000. Până la sfârşitul acestui an, peste 4 milioane de copii din 26 de ţări vor beneficia de pe urma acestei iniţiative europene.
Educaţia în situaţii de urgenţă este unul dintre domeniile ajutorării umanitare foarte marcate de subfinanţare, lipsa fondurilor ducând la acoperirea doar a unei treimi din necesar.
În prezent, mai puţin de 2% din bugetul alocat ajutorului umanitar de către Uniunea Europeană este direcţionat spre educarea copiilor aflaţi în situaţii de urgenţă.
Summitul de ieri, de la Oslo, destinat educaţiei pentru dezvoltare, a fost organizat de Ministerul norvegian de Externe, în cooperare cu emisarul special al ONU pentru Educaţie, Gordon Brown, şi a urmărit obţinerea unui nou angajament politic pentru ajutorarea a 58 de milioane de copii neşcolarizaţi din întreaga lume.