Summitul Aviatic European
Sectorul aviatic al Uniunii Europene este esenţial pentru mobilitate, conectivitate, integrare economică şi coeziune socială.
Articol de Arina Petrovici, 21 Ianuarie 2016, 10:30
La Amsterdam se desfăşoară Summitul Aviatic European menit să ofere o platformă de înalt nivel pentru discuţii privind noua strategie a Uniunii Europene în domeniul aviaţiei.
Considerată a fi una dintre iniţiativele politice majore ale agendei pe 2015 a Comisiei Europene.
Sectorul aviatic al Uniunii Europne este esenţial pentru mobilitate, conectivitate, integrare economică şi coeziune socială.
El joacă un rol major în agenda europeană a locurilor de muncă şi a creşterii economice.
Audio: Agenda europeana. Euranet Plus.
Aviaţia civilă europeană trebuie de asemenea să facă faţă multor provocări importante, iar coordonatele globale ale transportului aerian se schimbă rapid.
Aceste schimbări creează noi oportunităţi de afaceri dar şi ridică întrebări în legătură cu modalităţile cele mai eficiente de a impulsiona forţa competitivă a trasnsportatorilor şi a aeroporturilor.
Summitul Aviatic European îi va aduce laolaltă într-un cadru informal pe miniştrii Transporturilor din Uniundea Europeană, membri ai Parlamentului European, ai Comisiei Europene şi directori din industria aviatică civilă, pentrun a discuta despre noua strategie comunitară în domeniul aviaţiei.
Adoptată de Comisia Europeană la începutul lunii trecute, noua strategie se doreşte a fi o iniţiativă foarte importantă pentru a impulsiona economia Europei, a consolida baza industrială şi a contribui la rolul de lider mondial al acesteia.
Acestea sunt trei priorităţi fundamentale ale preşedintelui Jean-Claude Juncker la realizarea cărora va contribui strategia, garantând că sectorul european al aviaţiei va rămâne competitiv şi că el va beneficia de avantajele unei economii mondiale aflate într-o etapă de schimbare şi dezvoltare rapidă.
Un sector al aviaţiei puternic şi orientat spre exterior va aduce avantaje nu numai întreprinderilor ci şi cetăţenilor europeni, oferindu-le mai multe conexiuni cu restul lumii la preţuri mai mici.
În sectorul aviatic al Uniunii Europne lucrează aproape două milioane de persoane a căror contribuţie la economia Europei este de 110 miliarde de euro.
În ultimii 20 de ani, liberalizarea pieţei interne a serviciilor aeriene europene, precum şi creşterea substanţială a cererii în domeniul transportului aerian în Uniune şi în întreaga lume, au dus la o dezvoltare semnificativă a sectorului european al aviaţiei. Se estimeazaă că traficul aerian din Europa va ajunge la 14,4 milioane de zboruri în 2035, cu 50% mai mult decât în 2012.