Summit Uniunea Europeană - Japonia, la Tokio
În martie 2013, cele două părţi au decis să deschidă negocierile pentru a stabili un Tratatat de liber schimb mai profund şi mai cuprinzător.
29 Mai 2015, 10:24
La Tokyo va avea loc, vineri, cel de al 23-lea summit Uniunea Europeană-Japonia.
Discuţiile se vor axa pe relaţiile politice şi economice dintre cele două părţi, dar şi pe o serie de aspecte de politică externă.
Uniunea Europeană va fi reprezentată la acest summit de preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, şi de Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene.
Pe ordinea de zi sunt relaţiile politice şi economice dintre Uniunea Europeană şi Japonia, cu accent pe negocierile pentru un acord de parteneriat strategic şi pentru un acord de liber schimb.
Audio: Agenda europeana. (Euranet Plus)
Participanţii la summit vor discuta şi unele aspecte de politică externă, dar şi probleme globale, precum negocierile internaţionale privind schimbările climatice şi cooperarea în combaterea terorismului.
Economiile combinate ale Uniunii Europene şi Japoniei produc peste o treime din produsul intern brut global.
Japonia este al doilea mare partener comercial al Europei în Asia.
Dar deşi Japonia este un investitor major în Uniunea Europeană, investiţiile externe ale Uniunii în Japonia sunt încă scăzute.
În martie 2013, cele două părţi au decis să deschidă negocierile pentru a stabili un Tratatat de liber schimb mai profund şi mai cuprinzător.
Negocierile au scopul de a ajunge la încheierea unui acord care să acopere reciproca liberalizare a comerţului, serviciilor şi investiţiilor, normele referitoare la problemele legate de comert, precum şi eliminarea barierelor netarifare.
Summitul de la Tokyo va reafirma importanţa crucială a negocierilor paralele asupra unui parteneriat cu adevărat strategic şi asupra unui foarte ambiţios acord de liber schimb care se aşteaptă să stimuleze creşterea economică şi generarea de locuri de muncă la ambii parteneri.
Parteneriatul strategic este bazat pe o cooperare de lungă durată şi pe împărtăşirea valorilor şi principiilor fundamentale, precum democraţia, statul de drept, drepturile omului, buna guvernare şi o economie bazată pe principiile pieţei.
Aplicarea acordului de liber schimbar putea spori economia Uniunii Europene cu 0,6 până la 0,8% din actualul produs intern brut, ar duce la creşterea exporturilor către Japonia cu peste 30 de procente şi ar crea în spaţiul european 420 de mii de locuri de muncă.
Summitul de la Tokio va avea şi o parte festivă – va marca 70 de ani de la sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial.