Structura antiterorism a Europol, întărită
Ţările membre ale UE au decis să întărească structura antiterorism a Europol în condiţiile în care ne confruntăm cu cea mai mare ameninţare teroristă din ultimul deceniu.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 29 Martie 2016, 10:39
Ţările membre ale UE au decis să întărească structura antiterorism a Europol în condiţiile în care ne confruntăm cu cea mai mare ameninţare teroristă din ultimul deceniu.
Europol este o organizaţie de combatere a criminalităţii la nivel european care preia sarcinile poliţiei naţionale din fiecare stat când activitatea criminală depăşeşte limita graniţelor naţionale.
Un schimb continuu de informaţii de la nivel naţional către cel internaţional care presupune inclusiv colaborarea cu Interpolul se impune de aceea, iar combaterea terorismului este între obiectivele principale ale Europolului, ceea ce înseamnă nu numai urmărirea activităţii grupărilor extremiste, ci şi a comerţului ilegal cu arme, traficului de droguri, folosirea copiilor în scopuri pornografice şi spălarea banilor rezultaţi din afacerile ilegale.
AUDIO: Agenda europeana. Euranet Plus.
Atentatele islamiste care au lovit în inima Europei în ultima perioadă au pus în stare de alertă autorităţile care sunt din ce în ce mai dispuse să renunţe la secrete şi să accepte o colaborare intensă a agenţiilor şi serviciilor din statele membre specializate în combaterea terorismului şi în asigurarea siguranţei cetăţenilor.
Astfel, o echipă comună formată din experţi naţionali va fi înfiinţată în cadrul Europol pentru a investiga dimensiunile europene şi internaţionale ale ameninţărilor teroriste şi pentru a monitoriza activitatea luptătorilor străini, fluxurile de finanţare a terorismului şi traficul de armament precum şi propaganda radicală pe internet.
De asemenea, liderii ţărilor membre au decis să dezvolte un parteneriat pentru combaterea terorismului între UE şi statele din nordul Africii, Orientul Mijlociu şi Balcanilor de Vest.
Europol estimează că între 3 şi 5 mii de persoane dintre cele care au fost în taberele de antrenament teroriste inclusiv în cele ale Statului Islamic din Irak şi Siria, s-au întors în Europa, eventualii atacatori au ajuns sau este posibil să ajungă aici călătorind cu documente false şi infiltrându-se printre refugiaţi.
De aceea, în ianuarie, UE a inaugurat în cadrul Europol un nou centru de coordonare a luptei împotriva extremismului violent, unde activează 50 de experţi specializaţi în urmărirea combatanţilor străini, a surselor ilegale de finanţare şi de armament, în identificarea şi dezmembrarea reţelelor de crimă organizată impliate în traficul de refugiaţi