Strategie a politicii culturale a UE
Conferinţă internaţională cu tema: „Cultura şi dezvoltarea: să gândim o strategie a politicii culturale, în cadrul relațiilor externe ale Uniunii”, în Luxemburg.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 03 Septembrie 2015, 09:52
Luxemburg, ţară care asigură preşedinţia semestrială a Uniunii Europene, organizează, joi, Conferinţa internaţională cu tema: „Cultura şi dezvoltarea: să gândim o strategie a politicii culturale, în cadrul relațiilor externe ale Uniunii”.
Obiectivul principal al conferinţei de la Luxemburg este de a sublinia modul în care cultura şi dezvoltarea interacţionează, precum şi de a evidenţia rolul culturii, ca element indispensabil în relaţiile internaţionale ale Uniunii Europene – menţionează un comunicat al preşedinţiei luxemburgheze a Comisiei.
Tema conferinţei se încadrează în strategia Agenda Europeană pentru cultură, document adoptat în 2007, şi care trasează priorităţile pentru acest domeniu, însuşite atât de Parlementul European cât şi de Consiliul European, în planul lor de lucru pentru cultură, pentru perioada 2015-2018.
Dezbaterile de la Luxemburg, care vor dura două zile, pornesc de la constatarea că, în ciuda eforturilor pe care miniștrii europeni ai culturii le fac pentru a evidenția efectele pozitive pentru societate ale culturii şi creativităţii, integrarea culturii în alte politici sectoriale rămâne, în continuare, o provocare.
Audio: Agenda europeana. Euranet Plus.
Iar relațiile externe ale Uniunii nu fac excepție, deși inițiative foarte încurajatoare în acest sens tind să indice deja direcția cea bună. Mai rămâne ca aceste eforturi comune să nu sufere de o lipsă de coordonare.
Trebuie totodată să gândim şi să participăm împreună, pentru a asigura o mai mare coerență a programelor şi acţiunilor culturale şi pentru a evita pierderea inutilă de resurse – atrag atenţia organizatorii luxemburghezi ai Conferinţei.
Potrivit obiectivelor acestei reuniuni internaţionale, discuţiile vor gravita în jurul celor 3 mari principii ale Agendei europene pentru cultură, şi anume: diversitate culturală şi dialog intercultural, stimularea creativităţii în scopul creşterii economice şi a ocupării forței de muncă şi cultura, element vital în relaţiile internaţionale.
În încercarea de a identifica mijloacele de creştere a sensibilităţii culturale în relaţiile externe ale Uniunii, preşedinţia luxemburgheză a Comisiei se va concentra pe aspectele specifice culturii şi dezvoltării, în favoarea promovării schimburilor culturale dintre Uniune şi alte ţări, folosirea relaţiilor externe pentru conservarea patrimoniului cultural peste tot în lume, valorificarea culturilor locale în toate proiectele finanţate de Uniune, participarea la proiecte culturale organizate de Naţiunile Unite.