"Ştiinţa şi elaborarea de politici publice, paşi către un nou dialog"
„Ştiinţa şi elaborarea de politici publice, paşi către un nou dialog” – este tema unei conferinţe internaţionale, care debutează astăzi la Bruxelles.
Articol de Arina Petrovici, 29 Septembrie 2016, 11:15
„Ştiinţa şi elaborarea de politici publice, paşi către un nou dialog” – este tema unei conferinţe internaţionale, care debutează astăzi la Bruxelles.
Consilierea ştiinţifică nu a fost nicicând mai cerută, dar nici mai contestată ca în prezent.
Cele mai complexe şi mai sensibile chestiuni politice ale timpurilor noastre sunt cele pentru care dovezile ştiinţifice sunt în creştere şi presupun inter-disciplinaritate, dar şi o doză de incertitudine.
AUDIO: Agenda europeana. Euranet Plus.
Şi totuşi – subliniază Comisia Europeană – tocmai acestea sunt chestiunile asupra cărora trebuie să se pronunţe mediul academic. În aceste condiţii, utilitatea şi legitimitatea expertizelor sunt evidente pentru oamenii de ştiinţă, însă întrebarea care intervine este dacă şi cei care elaborează politici publice împărtăşesc acest punct de vedere.
De la această realitate porneşte conferinţa de două zile, care debutează astăzi la Bruxelles, în organizarea Comisiei Europene şi a Reţelei Internaţionale de Consiliere Ştiinţifică a Guvernelor, şi care va aduce la aceeaşi masă utilizatori şi furnizori de consiliere ştiinţifică pe probleme critice, globale.
Astfel, o serie de oameni implicaţi în elaborarea politicilor publice sau care asigură consilierea ştiinţifică la nivel guvernamental, dar şi alte părţi implicate, vor analiza principii şi practici care apar într-o varietate de contexte politice actuale.
Totodată, va fi prezentat comunităţii internaţionale noul Mecanism de Consiliere Ştiinţifică al Comisiei Europene.
Un important obiectiv al conferinţei este de a înregistra un progres major şi de a răspunde, astfel, la provocarea cuprinsă în Declaraţia Forumului Ştiinţific Mondial din 2015:
„Necesitatea de a defini principiile, procesele și aplicarea consultanței științifice și de a pune în discuţie problemele teoretice și practice în ceea ce privește independența, transparența, vizibilitatea și responsabilitatea celor care primesc și oferă consiliere nu a fost niciodată mai importantă. Facem apel la o acțiune concertată a oamenilor de știință și a factorilor de decizie să definească și să promulge principiile universale pentru dezvoltarea și comunicarea științei, dar şi să informeze şi să evalueze o politică bazată pe integritate, independență și responsabilitate” – se mai arată în Declaraţia Forumului Ştiinţific Mondial de anul trecut.