Statele UE pot respinge cererile de azil în anumite condiții
Statele UE pot respinge cererile de azil în cazul migranţilor implicaţi în activităţile unei reţele teroriste.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 01 Februarie 2017, 09:06
Cererile de azil ale refugiaţilor despre care există informaţii privind participarea la activităţile unui grup terorist, pot fi respinse - a decis Curtea Europeană de Justiţie.
Statele Uniunii Europene pot respinge cererile de azil, în cazul migranţilor implicaţi în activităţile unei reţele teroriste, chiar dacă aceştia nu au participat la vreo acţiune teroristă propriu-zisă şi nici n-au incitat la comiterea unei astfel de acţiuni.
AUDIO: Agenda europeana. Euranet Plus.
Curtea Europeană de Justiţie a ajuns la această decizie pornind de la un caz concret, înregistat în Belgia.
Este vorba de un cetăţean marocan, condamnat de Tribunalul Corecţional din Bruxelles, la 6 ani de închisoare, pentru participarea la activităţile unui grup terorist, şi anume, celula belgiană a grupului islamic al combatanţilor marocani.
Respectivul cetăţean marocan, care făcea parte din conducerea acestei grupări, a fost găsit vinovat de asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, fals, uz de fals şi şedere ilegală în Belgia.
Aceeaşi instanţă statuase, printre altele, că el se făcea vinovat şi de participarea activă la organizarea unei filiere de trimitere de combatanţi voluntari în Irak.
Ulterior, în 2010, cetăţeanul marocan în cauză a cerut azil în Belgia, întrucât se temea că, dacă se întoarce în ţara sa, riscă să fie persecutat şi considerat de autorităţile marocane islamist radical şi jihadist, ca urmare a condamnării sale din Belgia.
Cererea de azil i-a fost respinsă. El a făcut reclamaţie la Consiliul Contenciosului privind Străinii, care a decis că autorităţile belgiene ar fi trebuit să-i recunoască marocanului calitatea de refugiat. Astfel, justiţia belgiană i-a dat câştig de cauză şi, în final, el a obţinut azil în această ţară.
Ulterior, Consiliul de Stat al Belgiei s-a adresat pentru lămuriri Curţii Europene de Justiţie. Aceasta a hotărât că respingerea cererii de azil în cazul în speţă este înemeiată.
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene precizează că dreptul ţărilor europene, de a respinge cereri de azil, nu se limitează la autorii efectivi ai unor acte de terorism, ci poate fi extinsă şi la indivizii care desfăşoară activităţi de recrutare, organizare, transport şi dotare, care călătoresc într-un alt stat decât statul lor de reşedinţă, sau de decât statul a cărui ceţătenie o deţin, în vederea, printre altel, a săvârşirii planificării sau pregătirii de acte teroriste.