Starea de sănătate a solurilor, conferință la Parlamentul European
Sediul Parlamentului European din Bruxelles găzduieşte miercuri o conferinţă pe o temă specială: starea de sănătate a solurilor.
Articol de Laurenţiu Văduva, 18 Noiembrie 2015, 10:05
Sediul Parlamentului European din Bruxelles găzduieşte miercuri o conferinţă pe o temă specială: starea de sănătate a solurilor.
Organizată de Grupul Verzilor, conferinţa va reuni experţi, europarlamentari şi specialişti ai Comisiei Europene.
Ei vor discuta despre legătura dintre calitatea solurilor, securitatea alimentară şi schimbările climatice, dar şi despre politicile Uniunii Europene în domeniu.
Conferinţa de astăzi are un titlu sugestiv: "De ce solul contează - O perspectivă Europeană". Anul 2015 a fost decretat de ONU "Anul Internaţional al Solului", iar reuniunea de la Bruxelles se doreşte a fi o contribuţie a Uniunii Europene la o serie întreagă de evenimente desfăşurate sub această egidă, cu un singur scop: conştientizarea unei chestiuni care devine tot mai stringenta în aceste timpuri – anume importanţa mediului înconjurător.
Audio: Agenda europeana. Euranet Plus.
Solul este şi trebuie privit ca un ecosistem viu, esenţial pentru sănătatea oamenilor şi a mediului.
Dacă este sănătos, solul susţine biodiversitatea, protejează şi hrăneşte recoltele şi contribuie la soluţionarea normală şi naturală a proceselor de schimbare climatică.
S-a demonstrat că pierdem anual 24 de miliarde de tone de pamânt fertil din cauza eroziunii, în timp ce multe din funcţiile nutritive ale solurilor – cele care ne sprijină în mod gratuit accesul la hrană – sunt distruse, pentru ca noi îl atacăm în mod sistematic cu chimicale. Iar apoi fermierii dau alţi bani pentru a înlocui acele funcţii pierdute.
Dacă nu ne vom proteja solurile si nu-i vom readuce la viaţă straturile superioare, ne va fi imposibil să ne mai hrănim, să mentinem creşterea temperaturii medii pe glob în limita a doua grade pe an si să facem tranziţia către un viitor fără substanţe toxice.
Nici pierderea biodiversitătii nu va mai putea fi oprită şi nu ne vom mai putea adapta provocărilor climatice şi fenomenelor meteorologice extreme.
Prin organizarea acestei conferinte a expertilor si factorilor decizionali, Uniunea Europeana pune problematica mediului pe agenda sa politică.
Vor fi discutate astăzi legăturile dintre sol, securitatea alimentară şi climă şi va fi revăzut modul în care Europa tratează aceste legături.
Vor fi prezenţi specialişti de înalt nivel din lumea academică, iar actorii din sistem îsi vor împărtăşi experienţele.
Se aşteaptă ca acest eveniment să aducă şi un punct de vedere al Uniunii Europene la dezbaterile majore care au loc la nivel global, precum discuţiile pe tema politicilor alimentare sustenabile şi agro-ecologiei.
Concluziile acestei conferinţe vor fi incluse în poziţiile pe are Uniunea Europeană le va prezenta la Summit-ul pe tema Schimbărilor Climatice, care se va desfăşura între 30 noiembrie şi 11 decembrie la Paris.