Stagii de practică la instituţia Mediatorului European
Mediatorul European oferă, anual, stagii de formare, prin care participanţii au ocazia să-şi adauge experienţă practică la cunoştinţele acumulate în timpul studiilor.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 20 August 2015, 10:42
Cetăţenii europeni interesaţi mai au timp până la sfârşitul acestei luni pentru a se înscrie la stagii oferite de instituţia Mediatorului European.
Mediatorul European oferă, anual, stagii de formare, prin care participanţii au ocazia să-şi adauge experienţă practică la cunoştinţele acumulate în timpul studiilor.
Aceste perioade de pregătire sunt organizare, în general, de două ori pe an, iar cei care se vor înscrie până pe 31 august, vor începe cursurile în ianuarie.
Audio: Agenda europeana. Euranet Plus.
Mediatorul European, cunsocut şi sub numele de Ombudsman, instituție cu sediul la Strasbourg, în Franţa, investighează plângerile cetăţenilor sau ale persoanelor juridice, privind activitatea defectuoasă a instituţiilor şi organelor Uniunii Europene, cum ar fi: nereguli administrative, incorectitudine, discriminare, abuz de putere, lipsă de răspuns, nefurnizare de informaţii, întârziere nejustificată în soluţionarea unor sesizări.
Pentru a rezolva problema reclamată de cetăţean, este uneori suficient ca Ombudsmanul să informeze pur şi simplu instituţia în cauză despre plângerea primită, iar aceasta să repare greşeala făcută.
În general, mediatorul încearcă, în măsura posibilului, să găsească o soluţie amiabilă între părţi, care să permită obţinerea unui rezultat favorabil pentru autorul plângerii.
Pentru cazurile mai greu de soluţionat, mediatorul face cercetări, însă poate demara anchete şi din proprie iniţiativă.
La finalul investigaţiilor, această instituţie elaborează rapoarte, pe care le înaintează Parlamentului European, dar nu poate dispune sancțiuni.
Ombudsmanul nu poate investiga plângeri împotriva autorităţilor naţionale, regionale sau locale din statele membre, nici măcar în cazul în care situaţiile semnalate au legătură cu Uniunea Europeană.
Stagiile propuse de Mediator durează 4 luni şi pot fi prelungite până la cel mult 11.
Stagiarii vor lucra sub supravegherea directă a unui jurist, urmând să participe la activitatea de investigare sau să facă muncă de documentare pentru mediator.
Condiţiile de înscriere la aceste stagii sunt următoarele: să fie cetăţeni ai unui stat membru al Uniunii, să aibă diplomă de licenţă în drept şi un nivel avansat în probleme de drept comunitar, să fie capabili să lucreze în cel puţin două limbi oficiale ale comunităţilor europene, franceza şi engleza fiind limbile de lucru ale Mediatorului European.
După încheierea înscrierilor, va avea loc o selecţie a candidaţilor.