Spania şi Gibraltar atenţionate de Uniunea Europeană
Uniunea Europeană le cere Spaniei şi Gibraltarului să ia măsuri judiciare pentru a lupta împotriva creşterii traficului de ţigarete conectat la crima organizată din regiune.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 19 August 2014, 10:32
Măsurile de contracarare a traficului de ţigări de la graniţele Uniunii Europene sunt o preocupare permanentă a Oficiul European de Luptă Antifraudă - OLAF.
O atenţionare recentă vizează Spania şi Gibraltarul, teritoriu deţinut de Marea Britanie.
Uniunea Europeană le cere Spaniei şi Gibraltarului să ia măsuri judiciare pentru a lupta împotriva creşterii traficului de ţigarete conectat la crima organizată din regiune.
La solicitarea Spaniei, Oficiul European de Luptă Antifraudă - OLAF a deschis o anchetă, în urmă cu un an, pentru a avea o dimensiune reală a contrabandei cu ţigări la graniţa cu teritoriul britanic.
Audio: Spania şi Gibraltar atenţionate de Uniunea Europeană.
În urma anchetei OLAF, a rezultat o serie de îngrijorări cu privire la legătura dintre o creştere semnificativă a pieţei de vânzări de ţigarete în Gibraltar, în ultimii patru ani, dar şi a contrabandei cu ţigări peste frontieră, a explicat un purtător de cuvânt al organismului european.
Mai mult, au fost identificate legături între traficul ilegal de ţigări şi crima organizată. De altfel, contrabanda cu ţigări este o cauză constantă de tensiune între Spania şi enclava britanică Gibraltar.
Tutunul, fabricat în mare parte în Uniunea Europeană, intră legal în Gibraltar la bordul camioanelor, înainte de a fi distribuit de comercianţii micului teritoriu britanic de numai 7 km pătraţi.
Contrabandiştii îl cumpără, apoi, în cantităţi mari la un preţ oficial, cu mult sub cel din Spania, unde, în 2012, guvernul a fost obligat să crească TVA-ul şi accizele la tutun, ca urmare a crizei economice.
În general, ţările Uniunii Europene pierd aproximativ 11 miliarde de euro, în fiecare an, din cauza contrabandei cu ţigări. Una din zece ţigarete consumate în Uniune, anul trecut, a provenit de pe piaţa neagră – arată un studiu realizat, la sfârşitul lunii trecute de compania americană de consultanţă şi audit, KPMG.
În total, aproximativ 59 de miliarde de ţigarete de contrabandă au fost consumate anul trecut în Uniunea Europeană. Cele mai mari volume de ţigări traficate au fost consumate în Germania şi Franţa, urmate de Polonia şi Grecia.
Cel mai ridicat nivel de comerţ ilegal, însă, s-a înregistrat în Letonia, urmată de Lituania, Irlanda, Estonia şi Bulgaria. La nivel european, OLAF este principalul organism care luptă împotriva contrabandei cu ţigări desfăşurată de grupuri infracţionale organizate.
Oficiul, în colaborare cu autorităţile din ţările membre, organizează operaţiuni de confiscare a tutunului traficat la graniţele Uniunii şi, în acelaşi timp, se ocupă de urmărirea celor care se sustrag de la plata accizelor şi a taxelor.