Soluții pentru reducerea preţurilor la tratamente
Agenţia Europeană a Medicamentelor încearcă să găsească, împreună cu autorităţile naţionale de reglementare în domeniu soluții pentru reducerea preţurilor la tratamente.
Articol de Costin Grigore, 13 Mai 2016, 08:53
Agenţia Europeană a Medicamentelor încearcă să găsească, împreună cu autorităţile naţionale de reglementare în domeniu soluții pentru reducerea preţurilor la tratamente.
Costurile ridicate ale noilor medicamente, cu greu suportate de sistemele sanitare naționale, sunt o problemă tot mai mare în țări din întreaga lume.
Pot autoritățile de reglementare să găsească o rezolvare și să asigure accesul populației la medicamente sigure și eficiente?
AUDIO: Agenda europeana. Euranet Plus.
Ce contribuție ar putea avea în condițiile în care stabilirea prețurilor nu stă în puterea lor? Sunt întrebări care preocupă Agenția Europeană a Medicamentului, a cărei pricipală responsabilitate este să evalueze științific cererile de punere pe piață a produselor farmaceutice.
Directorul executiv al agenţiei, Guido Rasi și doi şefi de autorități naționale Hugo Hurts din Olanda și Karl Broich din Germania și-au prezentat opiniile privind influențarea indirectă a prețurilor într-un articol publicat recent de New England Journal of Medicine, prestigioasă revistă medicală.
Ei admit că pe de-o parte este nevoie de standarde înalte și riguroase, care să asigure că medicamentele sunt create pe baze științifice și aduc beneficii. Dar pe de altă parte aceastea tind să scumpească cercetarea și realizarea noilor produse, deci prețul final.
Iar pentru producători, faptul că au obținut o marcă a calității din partea unei agenții de reglementare, este un motiv de a urca uneori prețurile la niveluri absurde. Cum a fost cazul unui tratament care vindecă hepatita C și care costa o mie de dolari pastila. Și atunci cum poate fi de ajutor un medicament pe care nimeni nu și-l permite?
Pentru a crește accesibilitatea farmaceuticelor, la îndemâna autorităților de reglementare este să aprobe cât mai rapid intrarea pe piață a medicamentelor generice și a celor după rețete similare. Aceasta imediat după expirarea brevetelor de invenție ale celor originale. Astfel ar sparge monopolul de care profită unele companii și ar sustine competiția. Rezultatul scăderea prețurilor.
Tot pentru a face actul medical mai accesibil, Agenția Europeană a Medicamentului explorează, împreună cu organismele de evaluare a tehnologiilor folosite în sănătate și cu asociațiile de pacienți, noi căi mai flexibile de autorizare. Acestea ar urma să ajute companiile farmaceutice să-și micșoreze costurile și să obțină venituri mai repede, fără să facă concesii standardelor de calitate.