Soluţii inovative pentru securitatea consumatorilor
Principala preocupare o constituie toate tipurile de ambalaje, recipientele (de plastic şi sticlă), tacâmurile şi chiar adezivii şi cernelurile de imprimare a etichetelor.
Articol de Victor Gheorghe, 30 Septembrie 2015, 10:06
Materialele care intră în contact cu alimentele sunt o preocupare permantă a experţilor Comisiei Europene.
O dezbatere pe această temă va avea loc azi la Luxemburg.
Conferinţa de azi este organizată de Ministerul Sănătăţii din Marele Ducat de Luxemburg, care deţine în prezent preşedinţia Consiliului Uniunii Europene.
Pe lângă experţi de la Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentelor şi reprezentanţi ai industriei de profil, la conferinţă sunt invitaţi şi decidenţi la nivel politic, cum ar fi membri ai Comisiei Europene şi ai Parlamentului European.
Audio: Agenda europeana. Euranet Plus.
Subiectul central al discuţiilor va fi găsirea unor soluţii inovative care să garanteze securitatea consumatorilor.
În lista de materialele care intră în contact cu alimentele sunt incluse şi ustensilele de bucătărie şi obiectele sanitare.
Desigur, principala preocupare o constituie toate tipurile de ambalaje, recipientele (de plastic şi sticlă), tacâmurile şi chiar adezivii şi cernelurile de imprimare a etichetelor.
Potrivit unui comunicat, deşi există norme în vigoare la nivel european, apar în continuare substanţe neincluse care pot avea efecte nocive.
Materialele şi obiectele care vin în contact cu produsele alimentare trebuie să fie fabricate conform unor bune practici şi, mai ales, acestea nu trebuie să transfere alimentelor pe care le însoţesc substanţe într-o cantitate susceptibilă a prezenta un pericol pentru sănătatea umană.
De asemenea, nu este admisă modificarea compoziţiei alimentelor sau alterarea caracteristicilor organoleptice ale acestora.
Cererile de autorizare a unei noi substanţe pentru fabricarea de materiale sau obiecte destinate să intre în contact cu produsele alimentare sunt introduse pe lângă autoritatea competentă a statului membru în care substanţa va fi comercializată.
Cererile se trimit apoi la Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară, care este responsabilă cu evaluarea toxicităţii substanţelor, pentru a evita orice risc pentru consumator.
Pentru a lua în considerare progresele ştiinţifice, Uniunea Europeană autorizează introducerea ambalajelor „active” şi „inteligente” care prelungesc durata de conservare a unui aliment sau oferă informaţii privind prospeţimea acestuia (de exemplu, un ambalaj inteligent îşi poate schimba culoarea dacă alimentul este alterat).