Soluţii de activare a persoanelor vârstnice în societate
Evenimentul găzduit de delegaţia UE la ONU va sublinia importanţa activării persoanelor în vârstă, ca răspuns la fenomenul social de îmbătrânire a populației.
Articol de Victor Gheorghe, 14 August 2013, 10:21
Delegaţia Uniunii Europene la Naţiunile Unite va găzdui miercuri o conferinţă ce are ca temă găsirea unor soluţii de activare a persoanelor vârstnice în societate.
Conferinţa va fi deschisă de amabasadorul Ioannis Vrailas, însărcinatul cu afaceri al Delegaţiei Uniunii Europene la Naţiunile Unite.
Vor lua cuvântul apoi oficialtăţi de la Comisia Europeană şi reprezentanţi ai mediilor academice din Marea Britanie şi Canada.
Evenimentul de miercuri va sublinia importanţa activării persoanelor în vârstă, ca răspuns la fenomenul social de îmbătrânire a populației în majoritatea societăţilor.
Audio: Conferinţă privind soluţii de activare a persoanelor vârstnice în societate.
Vorbitorii vor oferi exemple de colaborare între părțile interesate ca o modalitate de a pune problema îmbătrânirii populaţiei pe agenda politică.
De asemenea, vor fi prezentate instrumente bazate pe dovezi pentru monitorizarea progresului în implementarea acestor politici.
Pentru a prezenta contribuția pe care persoanele în vârstă o pot avea în societate și de a elimina stereotipurile negative, anul 2012 a fost declarat Anul european al îmbătrânirii active și al solidarității între generații.
Această campanie europeană a motivat multe părți interesate să ia măsuri și să arate că îmbătrânirea este o provocare ce poate avea consecințe benefice pentru societate.
Un rol important în această campanie a fost jucat de o largă coaliție de organizații ale societății civile.
În mai multe țări, Anul european al îmbătrânirii active și al solidarității între generații a dus la dezvoltarea sau revigorarea strategiilor de îmbătrânire activă.
Progresele pot fi măsurate cu ajutorul indicelui îmbătrânirii active, un instrument sociologic bazat pe dovezi, care permite comparații între mai multe ţări.
Acum, compararea rezultatelor va fi făcută între țările Uniunii Europene și Statele Unite.
Participanţii la conferinţa de miercuri se vor referi şi la exemple de politici și programe canadiene de promovare a emancipării și de activare a persoanelor în vârstă.
Vor fi prezentate inițiative ce vizează adaptarea mediului local la nevoile persoanelor în vârstă.
Evenimentul va servi ca o platformă pentru schimbul de bune practici, care să permită colaborarea între actorii internaționali.