Situaţia din Ucraina, pe agenda Parlamentului European
Dezbaterile despre situaţia din Ucraina au loc după ce o delegaţie de parlamentari europeni a fost, săptămâna trecută, la Kiev.
Articol de Mihaela Mihai, 05 Februarie 2014, 11:13
Situaţia din Ucraina se află pe agenda Parlamentului European. Dezbaterile de miercuri vor fi urmate joi, de votarea unui proiect de rezoluţie.
Dezbaterile au loc după ce o delegaţie de parlamentari europeni a fost, săptămâna trecută, la Kiev.
Vor asista la discuţii şi reprezentanţi ai Consiliului şi Comisiei Europene, care şi-au exprimat în repetate rânduri îngrijorarea cu privire la recentele violenţe din această ţară şi au făcut un apel la un dialog real între putere şi opoziţie.
În urmă cu două săptămâni, preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, se declara şocat de violenţe şi avertiza Kievul cu posibile acţiuni şi consecinţe asupra relaţiilor bilaterale.
Audio: Situaţia din Ucraina, pe agenda Parlamentului European.
"Suntem şocaţi de cele mai recente informaţii din Ucraina privind moartea unor protestatari. Aş vrea să subliniez că este de datoria autorităţilor de a lua măsurile necesare pentru detensionarea situaţiei şi de a începe un dialog real cu opoziţia şi societatea civilă pentru a găsi soluţii de a pune capăt crizei", a spus Jose Manuel Barroso.
Între timp, legile care restrângeau dreptul la proteste au fost abrogate, iar guvernul condus de Mikola Azarov şi-a dat demisia.
Legea amnistiei, care pune condiţii pentru eliberarea manifestanţilor arestaţi, menţine însă tensiunea între putere şi opoziţie, care vrea alegeri legislative şi prezidenţiale anticipate.
În încercarea de a pune capăt crizei politice din Ucraina, şefa diplomaţiei europene, Catherine Ashton, se află miercuri la Kiev.
Ea continuă discuţiile atât cu autorităţile, cât şi cu liderii opoziţiei.
Într-un interviu acordat zilele trecute jurnaliştilor de la "Wall Street Journal", şefa diplomaţiei europene, Catherine Ashton, a declarat că puterile occidentale pregătesc un ajutor financiar substanţial pentru Ucraina.
Ca să primească banii, preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici va trebui să fie de acord cu mai multe reforme, între care cea a Constituţiei.
Preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, a recunoscut faptul că se reflectează la mijloacele de a ajuta Ucraina să treacă peste criza economică gravă cu care se confruntă, dar spune că Uniunea Europeană nu are nicio intenţie de a băga mâna în portofel pentru a convinge o ţară să se apropie de Uniunea Europeană.
Potrivit declaraţiilor lui Barroso, Comisia Europeană examinează cu partenerii săi dacă este posibil să facă un pic mai mult pentru a ajuta Ucraina, dar că ar fi vorba de o mână de ajutor pe termen scurt.
RT @AshtonSpox_Maja HRVP #Ashton travelling to #Ukraine today. Due to meet President #Yanukovych, opposition, civil society during her stay
— EU External Action (@eu_eeas) February 4, 2014