Sistemul EUROSUR devine operaţional de luni
Prin lansarea EUROSUR, Bruxelles-ul doreşte să ofere un răspuns la problema spinoasă a imigraţiei clandestine, în special cea de la frontierile sudice ale Uniunii Europene.
Articol de Arina Petrovici, 02 Decembrie 2013, 10:58
Sistemul european de supraveghere a frontierelor EUROSUR devine operaţional de luni, urmând să asigure statelor membre ale Uniunii Europene instrumente mai bune pentru prevenirea infracţiunilor transfrontaliere, dar şi a unor tragedii în Marea Mediterană.
EUROSUR va fi instituit treptat, începând de luni, în cele 18 state membre ale Uniunii Europene de la frontierele externe meridionale şi orientale, inclusiv România, şi Norvegia - ţară asociată spaţiului Schengen.
Celelalte 11 state din blocul comunitar şi restul ţărilor asociate spaţiului Schengen se vor alătura EUROSUR la 1 decembrie 2014 – precizează Comisia Europeană, într-un comunicat.
Audio: Sistemul EUROSUR devine operaţional de luni.
Comisarul european pentru Afaceri Interne, Cecilia Malmström, a salutat lansarea EUROSUR, apreciind că acest sistem reprezintă un răspuns cu adevărat european pentru a salva vieţile migranţilor care călătoresc pe nave supraaglomerate şi nesigure, pentru a evita alte tragedii în Marea Mediterană şi, totodată, pentru a opri ambarcaţiunile rapide care transportă droguri.
“Toate aceste iniţiative depind într-o mare măsură de schimbul de informaţii în timp util şi de eforturile coordonate dintre agenţiile naţionale şi europene” – a mai spus comisarul european pentru Afaceri Interne.
Structura de bază a EUROSUR este reprezentată de “centrele naţionale de coordonare”, cu responsabilităţi în supravegherea frontierelor, precum poliţia de frontieră, paza de coastă ori marina militară.
Aceste autorităţi naţionale fac schimb de informaţii cu privire la incidentele care se produc la frontierele externe terestre şi maritime ori la situaţia şi poziţia patrulelor. În urma acestor schimburi de informaţii, oricare stat membru poate să reacţioneze mult mai rapid în cazul unor incidente legate de migraţia ilegală, de infracţionalitatea transfrontalieră sau atunci când apar situaţii de risc pentru viaţa migranţilor.
EUROSUR ar urma să permită statelor membre să reacţioneze mai rapid şi în cazul unor situaţii critice, care au loc la frontierele externe.
În acest scop, frontierele externe terestre şi maritime au fost împărţite în “secţiuni frontaliere”, fiecăreia dintre ele fiindu-i atribuit un “nivel de impact” scăzut, mediu sau ridicat, asemenea unui semafor.
Această abordare permite identificarea punctelor critice la frontierele externe, determinând o reacţie standard la nivel naţional şi, dacă se dovedeşte a fi necesar, la nivel european.