Seminar pe tema stimulării inovării pentru progres social, la Edinburgh
Oraşul scoţian Edinburgh găzduieşte joi un seminar pe tema stimulării inovării pentru progres social, organizat de Grupul “Activităţi diverse”.
Articol de Arina Petrovici, 21 Mai 2015, 12:09
Oraşul scoţian Edinburgh găzduieşte joi un seminar pe tema stimulării inovării pentru progres social, organizat de Grupul “Activităţi diverse”, din cadrul Comitetului Economic şi Social European.
Conferinţa de la Edinburgh se doreşte a fi o continuare a evenimentului similar desfăşurat la Milano, în octombrie anul trecut, cu peste 450 de participanți și urmărit pe internet de mai bine de 700 de oameni.
Potrivit Comitetului Economic şi Social European, la seminarul de joi vor fi rediscutate subiectele şi recomandările cuprinse în declaraţia de la Milano, însă un accent special va fi pus pe economia socială din Scoţia şi pe posibilităţile de aplicare concretă a respectivelor propuneri.
Audio: Agenda europeană. (Euranet Plus)
Declaraţia de la Milano – aminteşte Comitetului Economic şi Social European – pledează pentru o Europă care-și protejează oamenii. „Trebuie găsit curajul de a schimba drastic sistemele europene de asistență socială” – au convenit toți experții și politicienii prezenți.
„Realităţi precum creșterea numărului pensionarilor, costurile tot mai ridicate ale asistenței medicale, ratele mari ale șomajului și creşterea sărăciei în rândul copiilor și al tinerilor ne obligă să acționăm acum” – a afirmat Luca Jahier, președintele Grupului „Activități diverse”.
Acesta a observant că „statul nu poate rezolva singur aceste probleme, motiv pentru care trebuie atras în acest proces un număr cât mai mare de părți interesate”.
Declarația de la Milano privind „Politica de inovare socială a Uniunii Europene”, elaborată cu sprijinul Grupului consultativ la nivel înalt, are ca principale recomandări: investiții sociale, promovarea înființării de parteneriate prin sprijinirea actorilor relevanţi ai societăţii civile, eliberarea întregului potențial al întreprinderilor din economia socială și consolidarea rolului comunităţilor locale, precum și integrarea inovării sociale și a politicii de investiții sociale în revizuirea Strategiei Europa 2020.
Versiunea finală a documentului a fost transmisă instituţiilor europene, cu sublinierea necesităţii de a responsabiliza cetățenii și comunitățile locale în construirea unei Europe mai inclusive, care să-şi protejeze oamenii.