Securitatea sanitară mondială, tema Conferinţei la nivel înalt de la Lyon
Bolile contagioase sunt riscuri sanitare mondiale, pentru că afectează un număr mare de oameni şi se pot extinde pe toată planeta.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 23 Martie 2016, 09:01
Securitatea sanitară mondială este tema Conferinţei la nivel înalt, care se desfăşoară la Lyon, în Franţa.
Bolile contagioase sunt riscuri sanitare mondiale, pentru că afectează un număr mare de oameni şi se pot extinde pe toată planeta.
Deplasarea a milioane de oameni, peste tot în lume, reprezintă un risc major de propagare a bolilor contagioase. În societatea noastră modernă, ele nu mai pot fi izolate, în zonele în care apar.
Lumea a fost bulversată cel puţin de două ori, în ultimii doi ani: în 2014, epidemia de Ebola, din vestul Africii, a făcut victime şi în Europa şi pe continentul american.
AUDIO: Agenda europeana. Euranet Plus.
Acum, alt virus, Zika, semănă spaimă în America Latină şi în special în Brazilia, unde provoacă malformaţii congetinale la nou născuţi.
Conferinţa internaţională de la Lyon – organizată de Comisia Europeană şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii, cu sprijinul Ministerului Sănătăţii din Franţa, sub patronajul preşedintelui Francois Hollande şi în prezenţa comisarului european pentru sănătate şi securitate alimentară, Vytenis Andriutkaitis – abordează teme ca: apărarea drepturilor populaţiilor vulnerabile la epidemii, asigurarea accesului la servicii medicale de calitate, prestate de personal competent, motivat şi repartizat echitabil în teren.
500 de experţi din domeniul sănătăţii, între care miniştri din mai multe ţări, se află la Lyon pentru această conferinţă.
Între obiectivele sale principale, remarcăm încurajarea ţărilor să pună în practică Regulamentul Sanitar Internaţional, aprobat de Adunarea Mondială pentru sănătate încă din 2005, dar şi stabilirea recomandărilor pentru Adunarea de anul acesta.
Regulamentul se referă la declararea anumitor boli, precum holera, febra galbenă sau ciuma drept contagioase, şi prevede măsurile ce trebuie luate pentru a evita propagarea lor de la o ţară la alta.
Desigur, cea mai eficientă măsură este vaccinarea - pentru acele boli pentru care avem vaccin – obiectiv greu de atins, însă, pentru multe zone sărace ale lumii, cu toate ajutoarele acordate de ţările dezvoltate şi mai ales de Uniunea Europeană.
Numai pentru epidemia de Ebola din Africa de Vest, din 2014,Uniunea și statele membre au cheltuit peste 1,2 miliarde de euro pentru ajutoare sanitare şi umanitare, dar și pentru cercetare şi descoperirea unui vaccin.