Săptămâna Regiunilor Inovatoare din Europa 2014
Inovarea regională este tema centrală a conferinţei organizate joi, la Atena, în Săptămâna Regiunilor Inovatoare din Europa.
12 Iunie 2014, 14:37
Săptămâna Regiunilor Inovatoare din Europa 2014 îşi propune, ca şi la celelalte ediţii, să creeze un cadru de discuţii, un forum care aduce la un loc factori de decizie, specialişti, reprezentanţi ai regiunilor şi ai societăţii civile.
Conferinţa de joi este organizată sub preşedinţia greacă a Uniunii, în colaborare cu executivul comunitar.
Participă comisarul european pentru cercetare, inovare şi ştiinţă, Maire Geoghegan Quinn, cea care a susţinut, în nenumărate ocazii, că inovarea trebuie văzută dintr-o perspectivă largă, de ansamblu, cu influenţă în sectoare economice cheie.
Audio: Săptămâna Regiunilor Inovatoare din Europa 2014.
Concret, Comisia Europeană a sesizat că cele trei state care au investit în cercetare şi inovare, chiar şi în perioada acută de criză, sunt acum mult în faţa altor ţări membre. Inovarea aşadar poate aduce soluţii viabile pentru sistemele de sănătate, transporturi, agricultură sustenabilă, mediu şi schimbări climatice.
O altă parte a strategiei Europa 2020 este exploatarea potenţialului regiunilor europene , chiar dacă, admite Comisia, sunt în continuare decalaje mari între ţările membre şi regiunile lor. Inovarea, în funcţie de specificul şi nevoile zonei, completează acest efort şi poate contribui la crearea de locuri de muncă.
La ediţia trecută, organizată la Cork, în Irlanda, au fost premiate nouă iniţiative publice inovatoare. Printre ele: un sistem de depistare a cazurilor de plagiat în universităţi, o platformă online pentru oportunităţi de finanţare pentru întreprinderi sau o apleciaţie care a permis accesarea de pe telefonul mobil a unor informaţii medicale integrate.
Inovarea în ansamblu a fost una din componentele cheie ale strategiei 2007-2013 şi rămâne şi în următorii ani o soluţie pentru creştere durabilă.
De altfel, fondurile puse la dispoziţie de Uniune au crescut simţitor: între 2007 şi 2013 au fost disponibile în jur de 86 de miliarde de euro; în actualul exerciţiu financiar multi anual, suma a crescut cu 5 procente.
În primăvara acestui an, Comisia a prezentat Tabloul de Bord privind inovarea regională 2014. România este în ultima categorie de performanţă, alături de Bulgaria şi Letonia, fiind considerată un stat inovator modest.