Rolul Comitetului Regiunilor în următorii 20 de ani
Peste 150 de tineri discută despre viitorul Europei într-o conferinţă organizată la Bruxelles de Comitetul Regiunilor.
Articol de Mihaela Mihai, 01 Aprilie 2014, 11:26
Conferinţa face parte dintr-o serie mai amplă de evenimente şi întâlniri prin care Comitetul Regiunilor marchează 20 de ani de la înfiinţare.
Au fost invitaţi să participe studenţi din domeniul afacerilor europene, membri ai unor organizaţii de tineret sau ai partidelor politice din ţările membre ale uniunii Europene.
Vor fi prezenţi, de asemenea, tineri stagiari pe lângă instituţiile europene. Participanţii au cu toţii sub 30 de ani.
Discuţiile au fost structurate pe trei ateliere de lucru.
Într-unul dintre ele va fi analizat rolul oraşelor şi regiunilor în consolidarea identităţii europene.
Audio: Rolul Comitetului Regiunilor în următorii 20 de ani.
Un alt atelier va dezbate modul în care poate fi încurajată cooperarea între diferitele regiuni ale Europei, dar şi felul în care Uniunea poate învăţa din succesele obţinute de autorităţile locale şi regionale.
Tinerii îşi vor putea spune, de asemenea, opinia despre rolul Comitetului Regiunilor în următorii 20 de ani.
Fiecare atelier de lucru se va încheia cu formularea unor recomandări, pe care tinerii le vor prezenta, miercuri, în cadrul unei sesiuni plenare organizate la sediul Parlamentului European.
Comitetul regiunilor, organism consultativ
În prezent, Comitetul regiunilor este un organism consultativ, care reprezintă autorităţile locale şi regionale din Uniunea Europeană.
Rolul său, consolidat de Tratatul de la Lisabona, de funcţionare a Uniunii Europene, este de a face cunoscute punctele de vedere locale şi regionale cu privire la legislaţia comunitară.
Astfel, atât Comisia, Consiliul, cât şi Parlamentul European trebuie să consulte Comitetul Regiunilor înainte de luarea unor decizii în domenii care privesc administraţia locală şi regională, pe teme precum ocuparea forţei de muncă, mediul, educaţia sau sănătatea publică.
Comitetul este format din peste 350 de membri provenind din toate cele 28 de state membre ale Uniunii, şi se întruneşte de cinci ori pe an în sesiune plenară, pentru a defini liniile politice generale şi pentru a adopta avize.
Există, în cadrul Comitetului, şase comisii care se ocupă de diferite domenii politice, precum coeziune teritorială, politică economică şi socială, educaţie, tineret şi cultură sau mediu, schimbări climatice şi energie.