Rezistenţă "tot mai mare" la medicamentele antimicrobiene
Întâlnire a directorilor autorităţilor de înregistrare a medicamentelor de uz uman şi veterinar, la Amsterdam.
Articol de Mihaela Mihai, 17 Februarie 2016, 09:53
La Amsterdam, are loc, astăzi, o întâlnire a directorilor autorităţilor de înregistrare a medicamentelor de uz uman şi veterinar din statele membre ale Uniunii Europene.
Reuniunea este organizată de Ministerul Sănătăţii din Olanda, ţară care deţine, în prezent, preşedinţia semestrială a Uniunii Europene.
Două sunt temele care atrag atenţia de pe agenda discuţiilor de astăzi, una dintre ele vizează procedurile de înregistrare şi punere pe piaţă a medicamentelor în spaţiul comunitar şi cooperarea dintre autorităţile naţionale şi Agenţia Europeană pentru Medicamente.
AUDIO: Agenda europeana. Euranet Plus.
Potrivit normelor în vigoare, fiecare stat membru al Uniunii are libertate de a stabili propriile proceduri de autorizare a medicamentelor, dar numai pentru anumite produse.
Medicamentele noi au nevoie de o autorizaţie unică de punere pe piaţă, emisă doar de Comisia Europeană, în baza unui aviz primit de la Agenţia Europeană pentru Medicamente.
Intră în această categorie produsele noi, folosite în tratamentul HIV-SIDA, al cancerului, diabetului, ori bolilor neurodegenerative, cele produse prin ingineria genetică, sau cele denumit generic "orfane", utilizate pentru bolile rare, dar şi anumite medicamente de uz veterinar.
În acelaşi timp, normele comunitare oferă companiilor producătoare alte două căi posibile pentru autorizarea unor medicamente în mai multe ţări în acelaşi timp, este vorba de aşa-numita "procedură descentralizată", prin care firmele pot solicita autorizaţii simultane în mai multe state şi de cea privind recunoaşterea mutuală, prin care companiile care au un medicament autorizat într-un stat membru al Uniunii, pot solicita ca respectiva autorizaţie să fie recunoscută şi în alte tări comunitare.
Cea de-a doua temă importantă a întâlnirii de astăzi se referă la rezistenţa la medicamente, antimicrobiene menite să lupte împotriva principalelor infecţii alimentare, provocare de bacteriile Salmonella, sau E-Coli.
Un raport - dat publicităţii săpătămâna trecută de Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară şi de Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor - atrage atenţia că fenomenul ia amploare în Uniunea Europeană, mai ales în regiunile din sudul şi estul spaţiului comunitar.
Pentru comisarul european responsabil de sănătăte şi siguranţă alimentară, Vytenis Andriukaitis, situaţia este îngrijorătoare.
Statisticile arată că rezistenţa tot mai mare la medicamentele antimicrobiene provoacă aproximativ 25 mii de decese, în fiecare an, în Uniunea Europeană.