Rezistența la medicamentele antimicrobiene, "în creștere în țările UE"
Comisia Europeana a decis să premieze organizaţiile non-guvernamentale care au programe de prevenire şi reducere a infecţiilor rezistente la tratament.
Articol de Mihaela Mihai, 13 Iunie 2016, 11:23
Comisia Europeană a decis să premieze organizaţiile non-guvernamentale care au programe de prevenire şi reducere a infecţiilor rezistente la tratament. Înscrierile se încheie pe 31 iulie.
Rezistenţa la medicamentele anti-microbiene a devenit o problemă majoră pentru sănătatea oamenilor în întreaga lume. Date oficiale vorbesc despre 700 de mii de decese pe an la nivel global.
În Europa, în fiecare an 25 de mii de oameni mor din cauza infecţiilor care nu mai pot fi tratate cu produse farmaceutice tradiţionale. Creşte în acelaşi timp presiunea pe sistemele medicale, care trebuie să suporte costuri de un miliard şi jumătate de euro.
AUDIO: Agenda europeana. EuranetPlus.
La începutul acestui an, Autoritatea Europeană pentru Siguranță Alimentară şi Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Îmbolnăvirilor avertizau că rezistența la medicamentele antimicrobiene, menite să lupte contra principalelor infecții alimentare, este în creștere în Uniunea Europeană, mai ales în regiunile de sud și est.
Un raport al celor două organizaţii, elaborat pe baza datelor furnizate de statele membre ale Uniunii, constata că ''bacteriile de la om, animale și din alimente continuă să manifeste o rezistență crescută la medicamentele antimicrobiene cel mai frecvent folosite''.
Este cazul rezistenței la colistin a bacteriilor Salmonella și E.coli la păsările domestice din Uniune.
Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Îmbolnăvirilor atrage atenţia că situația este îngrijorătoare întrucât arată că acest medicament, colistinul, ar putea să nu mai fie în curând eficient pentru tratarea infecțiilor grave la om.
Conştientă de gravitatea acestor probleme, Comisia Europeană vrea să pună la punct un ghid de bune practici în spitale, dar şi în ferme, unde pînă de curând medicamentele de uz veterinar au fost folosite pe scară largă pentru a ascunde igiena precară sau pentru a îmbunătăţi performanţele de creştere a animalelor.
Activitatea organizaţiilor non-guvermentale în domeniul combaterii şi prevenirii infecţiilor rezistente la tratament poate servi drept model, astfel că executivul comunitar vrea să premieze cele mai bune proiecte.
Vor fi luate în calcul acţiunile de prevenire a infecţiilor, de încurajare a utilizării corespunzătoare a antibioticelor şi de reducere a riscurilor la adresa sănătăţii publice.
Se pot înscrie organizaţiile non-guvernamentale internaţionale, europene, naţionale sau regionale. Premiul cel mare constă într-o recompensă de 20 de mii de euro.