Revoluţia digitală în sănătate
Revoluţia digitală în sănătate - este tema unui atelier de lucru, organizat de Comisia European.
Articol de Costin Grigore, 11 Mai 2016, 10:54
Revoluţia digitală în sănătate - este tema unui atelier de lucru, organizat de Comisia Europeană, care încearcă să folosească toate oportunităţile pentru ca sistemele medicale europene să obţină cele mai inovatoare produse.
Executivul Comunitar consideră că evoluţia explozivă a tehnologiei este o şansă pentru schimbări fundamentale în domeniul sanitar.
Revoluţia digitală în sănătate ar putea să rezolve două din cele mai mari probleme: să crească eficienţa şi să ducă la economii semnificative, aceasta în timp ce sistemele de sănătate europene fac faţă tot mai greu îmbătrânirii populaţiei şi creşterii numărului bolnavilor cronici.
AUDIO: Agenda europeana. Euranet Plus.
În UE sunt aproximativ 15.000 de spitale, o piaţă uriaşă pentru noile tehnologii.
Au început deja să apară proceduri inedite de neimaginat până acum câţiva ani. De pildă, au fost create dispozitive de diagnostic portabile pe care medicii le folosesc în cazul bolnavilor netransportabili sau în cazul unor accidente.
Cu ajutorul lor fac analize de sânge, investigaţii cu raze X fără ca pacientul să mai meargă la spital. În plus, revoluţia digitală în sănătate poate îmbunătăţi viaţa pacienţilor cu boli cronice. Cele mai vizibile avantaje fiind în cazul bolnavilor de diabet.
Deste deja posibilă monitorizarea digitală a nivelului de glucoză din sânge şi comunicarea directă cu medicul, folosind aplicaţii mobile. În ultimii ani, comisia a sprijinit zeci de proiecte inovatoare care se concentrează mult pe nevoile pacienţilor.
Unele sunt considerate ca având importanţă strategică, precum cel care urmăreşte ca până anul viitor să fie realizată o piaţă viabilă pentru bunuri şi servicii inovatoare în domeniul medical.
Un alt proiect de patru milioane de euro ar urma să finalizeze până în 2018 o aplicaţie mobilă pentru pacienţii cu schizofrenie rezistentă la tratament.
Aceasta îi va ajuta să-şi autogestioneze boala şi va fi un sprijin şi pentru cei care îi au în grijă. Sunt provocări dar şi oportunităţi pentru companiile care se implică în noile tehnologii în domeniul sănătăţii.
Acestea împreună cu organizaţii de sănătate şi de îngrijire, din sectorul public, vor evalua, de astăzi, în ce fel inovarea poate veni în ajutorul sistemului de sănătate.
Cei implicaţi vor încerca să găsească şi soluţii pentru ca achiziţiile publice în sănătate să fie mai eficiente şi mai ales ca pacienţii să beneficieze de cele mai bune produse.