Revizuirea schemei de comercializare a certificatelor de emisii de gaze
Se propune introducerea unei rezerve pentru stabilitatea pieţei, care ar spori rezistenţa sistemului faţă de dezechilibrele dintre cererea şi oferta de certificate de emisii.
26 Octombrie 2015, 11:00
Miniştrii mediului din statele membre ale UE se reunesc luni la Luxemburg pentru o primă dezbatere privind revizuirea schemei de comercializare a certificatelor de emisii de gaze, asfel încât să poată fi atinse obiectivele privind clima după anul 2020.
Propunerea legislativă de a reforma schema de comercializare a certificatelor de emisii de gaze a fost transmisă de Comisia Europeană anul trecut, împreună cu cadrul de politici privind clima şi energia pentru 2030.
Se propune introducerea unei rezerve pentru stabilitatea pieţei, care ar spori rezistenţa sistemului faţă de dezechilibrele dintre cererea şi oferta de certificate de emisii.
În conformitate cu normele actuale, oferta este foarte rigidă, însă cererea este flexibilă şi puternic influenţată de situaţia economică şi de alţi factori, cum ar fi preţul combustibililor fosili.
Aceasta a dus la un excedent de aproximativ 2 miliarde de certificate de emisii în perioada actuală de comercializare, 2013-2020.
Revizuirea schemei de comercializare a certificatelor de emisii ar corecta acest dezechilibru.
De asemenea, aceasta ar contribui la asigurarea unui preţ al carbonului care să fie legat mai mult de reducerea emisiilor pe termen mediu şi lung şi, prin urmare, ar încuraja investiţiile în proiecte cu emisii scăzute de dioxid de carbon.
Prima dezbatere pe această temă va avea loc luni în Consiliul Mediu, la Luxemburg.
Miniştrii vor discuta dacă reformele propuse vor permite atingerea obiectivelor UE privind clima după 2020, în principal cel privind reducerea până în 2030 cu cel puţin 40% a emisiilor de gaze cu efect de seră faţă de nivelul din anul 1990.
De asemenea, miniştrii vor avea un schimb de opinii cu privire la modul în care se poate garanta că dimensiunea de mediu va continua să joace rolul pe deplin în cadrul procesului Semestrului European.
Mai concret, ei vor discuta despre eliminarea treptată a subvenţiilor dăunătoare mediului şi despre punerea în aplicare a legislaţiei şi a politicilor de mediu.
De asemenea, Consiliul va reflecta asupra modului în care să pună în practică "Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă- transformarea lumii noastre", care a fost adoptată în cadrul reuniunii la nivel înalt a ONU privind dezvoltarea durabilă de luna trecută de la New York.