Revizuire a Strategiei de Transport Maritim
UE are unul dintre cele mai stricte regulamente referitoare la siguranţa maritimă în apele din interiorul şi din jurulul Uniunii, care acoperă întregul lanţ al responsabilităţii.
28 Decembrie 2016, 09:44
Cetăţenii europeni, ca şi firmele sau organizaţiile precoupate de siguranţa transportului maritim, mai au la dispoziţie mai puţin de două săptămâni pentru a-şi spune părerea în cadrul consultării publice iniţiate pe această temă, de către Uniunea Europeană.
Uniunea Europeană are unul dintre cele mai stricte regulamente referitoare la siguranţa maritimă în apele din interiorul şi din jurulul Uniunii, care acoperă întregul lanţ al responsabilităţii.
AUDIO: Agenda europeana. Euranet Plus.
Acum, la şapte ani după adoptarea celui de-al treilea pachet de măsuri de siguranţă în transportul maritim în Uniunea Europeană, este momentul unei analizări a realizărilor şi limitelor acestora, în perspectiva revizuirii Strategiei de Transport Maritim, stabilită în 2009.
Mai mult, de la adoptarea acestei strategii, au apărut diverse evoluţii care afectează sectorul maritim.
Factorii politici şi operatorii de transport se confruntă cu diverse provocări, între care nevoia de a găsi soluţii pentru ca resursele limitate şi competiţia să nu afecteze negativ siguranţa şi calitatea transportului, dar şi pentru eficientizarea activităţii prin digitalizare şi simplificare administrativă.
În consecinţă, Comisia a decis să organizete o consultare publică pentru a afla în ce măsură legislaţia maritimă comunitară se mai potriveşte situaţiei prezente şi pentru a identifica sarcinile excesive, inconsecvenţele şi măsurile ineficiente sau învechite, care generează costuri inutile.
Toţi cetăţenii şi toate organizaţiile sunt invitate să contribuie la această consultare, până pe 8 ianuarie, prin completarea unui formular online, aflat pe site-ul Comisiei.
Cu siguranţă vor fi mai interesaţi să-şi exprime părerea cei care călătoresc pe mare, autorităţile naţionale maritime, proprietarii de vase, operatorii portuari, sindicatele din domeniu, asociaţiile cu activitate maritimă şi alţi actori implicaţi în transportul maritim.
Chestionarul este construit astfel încât permite şi persoanelor ne-iniţiate să-şi exprime punctul de vedere asupra eficienţei regulamentelor.
Există şi spaţii speciale pentru introducerea de răspunsuri extinse şi chiar de încărcare a unor documente pe care respondentul ar dori să le anexeze. Rezultatele consultării publice vor fi introduse în analiza Comisiei, care va mai cuprinde şi alte sondaje şi studii externe.