Reuniunea ministerială a țărilor din Grupul de la Vișegrad
Comisarii europeni Federica Mogherini și Johannes Hahn participă vineri la reuniunea ministerială a țărilor din Grupul de la Vișegrad.
Articol de Victor Gheorghe, 15 Mai 2015, 10:51
Reuniunea de la Bratislava va prilejui un schimb de opinii între miniștrii de externe ai țărilor Grupului de la Vișegrad și reprezentanții Parteneriatul Estic.
De fapt, întâlnirea face parte din seria pregătitoare a summitului Parteneriatului Estic ce va avea loc pe 21-22 mai la Riga, în Letonia.
Este știut faptul că cele patru țări din grupul de la Vișegrad (Cehia, Ungaria, Polonia și Slovacia) au o viziune extreme de apropiată de cea a Comisiei Europene în ceea ce privește politica externă.
La ultima reuniune ministerială din acest an, Grupul Vișegrad și-a trasat prioritățile.
Audio: Agenda europeana. (Euranet Plus)
Cea mai presantă a fost gestionarea situației create după anexarea de către Rusia a Crimeei și intervenția ulterioară în Ucraina, care reprezintă încălcarea flagrantă a principiilor OSCE de la semnarea Actului Final de la Helsinki în 1975.
Într-o declarație comună, se admitea faptul că țările Grupului și Rusia au o experiență îndelungată de cooperare pe probleme de interes bilateral și internațional, însă intervenția Moscovei în Ucraina a afectat relațiile reciproce.
În acest sens, Ministerele Afacerilor Externe djn țările Grupului și-au reafirmat sprijinul pentru abordarea Uniunii Europene față de conflictul militar din Ucraina, inclusiv introducerea unor măsuri economice restrictive pentru Rusia, ce sunt utilizate ca un instrument, nu ca un scop în sine.
În aceste condiții, formatul Parteneriatului Estic devine unul ideal.
Acesta a fost lansat în 2009, ca inițiativă comună între statele membre ale Uniunii Europene și 6 țări partenere din Europa de Est și Caucazul de Sud: Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova și Ucraina.
La summitul de la Riga, liderii europeni vor reafirma importanța agendei de reformă, precum și sprijinul Uniunii pentru punerea ei în aplicare.
Discuțiile se vor concentra în special asupra proiectelor de cooperare care vizează garantarea punerii în practică a măsurilor de construcție statală și statul de drept, dezvoltarea oportunităților de piață, cu un accent special pe economia digitală și asigurarea securității energetice.
O prioritate va fi soluționarea conflictelor din regiune. Liderii Uniunii Europene vor continua toate eforturile vizând detensionarea situației și obținerea unei soluții politice pentru criza din Ucraina, precum și rezolvarea pașnică a altor conflicte încă nesoluționate din regiune.