Reuniune pe tema liberei circulaţii în Uniunea Europeană
Lucrătorii beneficiază de acest drept încă de la crearea Uniunii, principiul fiind consacrat la Roma, în 1957, cu ocazia primului tratat european.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 11 Februarie 2014, 10:40
Peste 100 de primari şi reprezentanţi ai autorităţilor locale din întreaga Europă se întâlnesc marţi la Bruxelles pentru a discuta despre libera circulaţie în Uniunea Europeană.
Cu peste 14 milioane de cetăţeni rezidenţi într-un alt stat membru, libera circulaţie, adică posibilitatea de a trăi, munci sau studia oriunde în Uniunea Europeană, este dreptul cel mai preţuit de europeni.
Lucrătorii beneficiază de acest drept încă de la crearea Uniunii, principiul fiind consacrat la Roma, în 1957, cu ocazia primului tratat european.
Conferinţa de marţi a primarilor, organizată împreună de Comisia Europeană şi Comitetul Regiunilor, este, pentru autorităţile locale, un bun prilej de a face schimb de idei şi de experienţă precum şi despre aplicarea normelor în vigoare în domeniu.
Audio: Reuniune pe tema liberei circulaţii în Uniunea Europeană.
Reuniunea se înscrie în seria acţiunilor anunţate de Comisia Europeană la sfârşitul anului trecut, menite să consolideze dreptul la liberă circulaţie în ţările Uniunii şi să încurajeze statele membre să valorifice avantajele pe care le presupune exercitarea acestui drept.
O primă astfel de acţiune se referă la combaterea căsătoriilor de convenienţă, urmază apoi aplicarea strictă a normelor europene privind dreptul la ajutoare sociale, iar pentru aceasta, Comisia a elaborat, împreună cu statele membre, un ghid practic intitulat "Testul privind reşedinţa obişnuită" care ajută la coordonarea sistemelor de securitate socială pentru cetăţenii care s-au mutat recent în alt stat membru.
Ghidul, publicat luna trecută, clarifică conceptele de "reşedinţă obişnuită" şi "şedere temporară" sau "şedere" extrem de necesare pentru a stabili care stat membru este responsabil de plata prestaţiilor de asiguări sociale pentru cetăţenii europeni care circulă dintr-un stat în altul.
Cea de a treia direcţie îşi propune să ajute guvernele să utilizeze în continuare fondul social european pentru promovarea incluziunii sociale şi combaterea sărăciei în fiecare ţară membră.
Prin cea de a patra acţiune propusă, până la finele anului, Comisia va elabora, în colaborare cu statele membre, un modul de pregătire on-line pentru a ajuta personalul autorităţilor locale să înţeleagă şi să aplice pe deplin dreptul cetăţenilor de a circula liber.
Nu în ultimul rând, schimbul de bune practici între autorităţile locale din diferite ţări trebuie să devină o activitate permanentă pe care Comisia promite să o mijlocească, iar dovada că face acest lucru este tocmai Conferinţa primarilor de marţi, de la Bruxelles.