Reuniune la Malta pe tema "Combaterii violenței împotriva femeilor"
Combaterea violenței împotriva femeilor este tema unei reuniuni organizate astăzi de Malta, țară care deține președinția Uniunii Europene.
Articol de Mihaela Mihai, 03 Februarie 2017, 10:50
Combaterea violenței împotriva femeilor este tema unei reuniuni organizate astăzi de Malta, țară care deține președinția Uniunii Europene.
Violenţa împotriva femeilor este un fenomen larg răspândit în spațiul comunitar, potrivit unui studiu al Agenţiei pentru Drepturi Fundamentale a Uniunii Europene.
AUDIO: Agenda europeana. EuranetPlus.
Datele adunate din toate statele membre arată că oficial aproape un sfert din femeile și fetele cu vârsta de peste 15 ani au fost agresate fizic sau sexual.
Statisticile mai arată că mai mult de 25 la sută din europeni consideră că relațiile sexuale fără consimțământul femeii sunt uneori justificabile, iar peste 20 la sută cred că deseori femeile inventează sau exagerează faptele de abuz sau viol.
În plus sunt milioane de femei și fete nevoite să-și părăsească locuințele din cauza conflitelor din țările lor.
Pe drum sau în taberele de refugiați, ele riscă să fie agresate de alți migranți de traficanți și chiar de reprezentanți ai autorităților.
Aproape toate victimele traficului pentru exploatare sexuală din Uniune sunt,de altfel, potrivit Bruxelles-ului, femei și fete tinere originare din țări din afara spațiului comunitar.
Sunt realități de la care vor pleca dezbaterile de la conferința organizată astăzi de președinția malteză a Uniunii Europene.
Și-au anunțat prezența reprezentanți din mai multe organizații non-guvernamentale și responsabili din statele membre ale forului comunitar.
Va veni și Věra Jourová, comisar pentru justiție, consumatori și și egalitate de gen, care va susține un discurs.
Trebuie să luăm mai multe măsuri pentru a combate eficient violența împotriva femeilor, să punem capăt acestei forme clare de încălcare a drepturilor fundamentale.
Mesajul a fost transmis de Vera Jourova, alături de alți colegi din Comisia Europeană, pe 25 noiembrie, de Ziua Internațională pentru Eliminarea Violenței împotriva Femeilor.
Într-o declarație semnată alături de Frans Timmermans, prim-vicepreședinte al Comisiei, de Federica Mogherini, șefă a diplomației europene, sau de Tibor Navracsici, comisar pentru educație, Vera Jorouva a cerut implicare atât din partea publicului larg, cât și din partea profesioniștilor: polițiști, profesori, medici sau judecători.
Iar 2017 a fost declarat de Comisia Europeană an al eliminării violenței împotriva femeilor. Accentul va fi pus pe susținerea femeilor și tinerelor cărora li se încalcă drepturile, care sunt excluse din sistemul de educație, de pe piața muncii ori din viața politică sau care se confruntă cu reguli și legi discriminatorii în materie de moștenire, cetățenie sau proprietate.