Reuniune la Bruxelles privind proiectele inovatoare
Concluziile reuniunii de la Bruxelles vor fi folosite în elaborarea unui plan ambiţios de dezvoltare a "European Open Science Cloud", promis de Comisie chiar în această primăvară.
Articol de Laurenţiu Văduva, 15 Aprilie 2016, 09:57
Comisia Europeană organizează astăzi la Bruxelles o "Zi a Informării" cu privire la viitoarea platformă informatică destinată cercetătorilor şi altor categorii de experţi implicaţi în proiecte inovatoare.
Lansată de Comisie anul trecut ca parte a Strategiei privind Piaţa Unică Digitală, platforma "European Open Science Cloud" se doreşte a deveni un mediu informatic de încredere, în care cercetătorii şi alte categorii de experţi să-şi poată împărtăşi şi chiar procesa informaţiile rezultate din proiectele inovatoare în care sunt implicaţi. Comisia apreciază că această platformă digitală va avea peste 70 de milioane de utilizatori!
AUDIO: Agenda europeană.
Se pune întrebarea cum o facem să fie mai elaborată, mai eficientă. Ce tipuri de facilităţi specializate trebuie să ofere şi cine le poate proiecta şi realiza ? Ajungem tot la .... cercetare.
Ştim că Uniunea Europeană derulează "Horizon 2020" - "Orizont 2020" - cel mai mare program de cercetare văzut vreodată în Europa, dotat cu fonduri de 80 de miliarde de euro pentru finanţarea proiectelor din cercetare-inovare.
Cum putem stimula propuneri de proiecte pentru dezvoltarea şi perfecţionarea "European Open Science Cloud" ? Este principala întrebare la care sunt invitaţi să răspundă astăzi cei prezenţi.
Ne interesează, de asemenea, să aflăm de ce este important un asemenea mediu informatic şi ce rol va avea în viitorul cercetării europene. Sau cum vor contribui infrastructurile informatice la creşterea nivelului încrederii experţilor şi cercetătorilor care lucrează cu informaţii confidenţiale şi proiecte de avangardă ?
"European Open Science Cloud" este parte a unei viziuni mai vechi - iniţiativa „European Cloud”, care va crea un spaţiu virtual uriaş şi va îngloba, practic, toate domeniile.
Conceptul "Open Science" înseamnă "Ştiinţă deschisă" şi se bazează pe împărtăşirea şi difuzarea liberă, a informaţiilor ştiinţifice către utilizatorii finali – adică cercetători, experţi, studenţi sau instituţii.
Această iniţiativă va consolida în viitor şi alte politici europene de deschidere, precum "Open Innovation" sau "Open to the World".
Concluziile reuniunii de astăzi de la Bruxelles vor fi folosite în elaborarea unui plan ambiţios de dezvoltare a "European Open Science Cloud", promis de Comisie chiar în această primăvară.