Reuniune la Amsterdam în cadrul Comitetului pentru politică comercială
Specialiști ai Uniunii Europene în domeniul serviciilor și investițiilor se reunesc astăzi la Amsterdam în cadrul Comitetului pentru politică comercială.
Articol de Mihaela Mihai, 19 Mai 2016, 10:44
Specialiști ai Uniunii Europene în domeniul serviciilor și investițiilor se reunesc astăzi la Amsterdam în cadrul Comitetului pentru politică comercială.
Discuțiile au un caracter neoficial și sunt convocate de președinția olandeză a forului comunitar.
Comitetul pentru politică comercială este organismul care asistă Comisia europeană în negocierea și încheierea acordurilor în domeniul comerțului cu guverne sau cu organizații internaționale.
AUDIO: Agenda europeana. Euranet Plus.
Are așadar un cuvânt de spus în privința Acordului de liber schimb, negociat în prezent de Uniunea Europeană cu Statele Unite.
Denumită oficial Parteneriatul trans-atlantic de comerţ şi investiţii, înțelegerea ar urma să ducă la crearea uneia dintre cele mai mari zone de liber schimb din lume, care va include 50 la sută din producţia industrială mondială şi 30 la sută din comerţul international.
Sunt însă mulți critici ai acordului, care se tem de un posibil amestec al companiilor multinaționale în politicile publice ale statelor membre ale Uniunii și de slăbirea standardelor comunitare în domeniul protecției sociale, mediului și al siguranței alimentare.
Adversarii înțelegerii cred că, odată semnat, documentul va face loc pe piața europeană pentru organismele modificate genetic.
Temerile au fost alimentate la începutul lunii de organizaţia Greenpeace, care a publicat aproape 250 de pagini ale unui document despre care afirmă ca reprezintă o parte a proiectului de acord. Informațiile, spune Greenpeace, confirmă suspiciunile că înțelegerea pune în pericol sănătatea consumatorilor și mediul.
A reacţionat imediat presedintele francez Francois Hollande. El a ţinut să precizeze că se opune in acest stadiu încheierii Parteneriatului cu Statele Unite.
Reuniunea de astăzi de la Amsterdam este importantă şi dintr-o altă perspectivă. Parlamentul European s-a opus săptămâna trecută acordării statutului de economie de piață Chinei, cel de-al doilea mare partener comercial al Uniunii.
China nu este transparentă în acordarea subvențiilor către firme și oferă prețuri scăzute la export care nu sunt ”în mod clar” determinate de cerere și ofertă, au fost de părere europarlamentarii.
Ei au cerut Comisiei să asculte îngrijorările industriei și sindicatelor din statele membre, iar în dezbaterile de la Strasbourg a fost invocată industria europeană a oțelului, afectată de capacitatea excesivă de producție a Chinei.