Reuniune informală a JAI la Vilnius
În prima zi a reuniunii, miniştrii de Justiţie şi cei de interne din statele membre vor discuta în principal despre spaţiul european de libertate, securitate şi justiţie.
18 Iulie 2013, 14:41
Joi începe la Vilnius, Lituania, reuniunea informală a Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne.
In prima zi a reuniunii, miniştrii de Justiţie şi cei de interne din statele membre vor discuta în principal despre spaţiul european de libertate, securitate şi justiţie.
Consolidarea acestui spaţiu este una dintre priorităţile Uniunii, stabilite prin Programul Stockholm, în anul 2009.
Iniţiativa este structurată pe patru piloni: libera circulaţie, politica de azil şi imigraţie, combaterea criminalităţii internaţionale şi a terorismului şi crearea unui spaţiu judiciar comun.
La Vilnius va fi prezentat cel de-al patrulea raport anual asupa Imigraţiei şi Azilului.
Audio: Reuniune informală a JAI la Vilnius.
Luna trecută, la reuniunea JAI de la Luxemburg, a intrat în dezbatere legislativă sistemul european comun de azil – Bruxellesul a bus bazele acestui sistem încă din 1999 şi a elaborat apoi în permanenţă politici noi în domeniu, adaptate nevoilor.
Sistemul a fost aşadar revizuit periodic, inclusiv prin modificarea standardelor de acordare a protecţiei internaţionale.
La nivel global, potrivit statisticilor, numărul refugiaţilor creşte anual cu peste 10 milioane.
Situaţia din Siria este un alt dosar pe masa de discuţii.
Conflictul civil din această ţară intră în cel de-al treilea an, iar Uniunea Europeană este extrem de îngrijorată de criza umanitară: se estimează că şi-au pierdut viaţa până acum peste 90 de mii de persoane şi că alte peste 4 milioane au fost nevoite să caută adăpost.
Uniunea Europeană încearcă să obţină un răspuns ferm de la partenerii externi şi a fixat ca prioritate găsirea unei soluţii de tranziţie politică paşnică, prin care să se pună capăt violenţelor.
Nu în ultimul rând, reprezentanţii statelor member prezenţi astăzi la Vilnius, vor analiza stadiul măsurilor împotriva criminalităţiii cibernetice, un fenomen în continuă expansiune.
Tot mai mulţi cetăţeni ai Uniunii devin victime ale infractorilor informatici, tehnicile sunt tot mai avansate, iar nevoia de răspunsuri rapide, ferme, din partea autorităţilor este tot mai evidentă.
Generic, obiectivul Uniunii este crearea unei strategii în domeniu, care să-I protejeze pe cetăţeni, fără a le îngradi însă libertăţile atunci când navighează pe Internet, de pildă.
Lituania a preluat de la 1 iulie preşedinţia prin rotaţie a Uniunii Europene.
Reuniuni de tipul celei care începe joi la Vilnius sunt ocazii de a trasa noile direcţii şi priorităţi ale Uniunii.