Reuniune dedicată combaterii traficului de fiinţe umane
Reuniunea are loc la Amsterdam şi este organizată de Ministerul olandez al Securităţii şi Justiţiei în colaborare cu reţeaua europeană de migraţie.
Articol de Mihaela Mihai, 12 Ianuarie 2016, 11:51
Olanda, ţară care asigură, în prezent, preşedinţia semestrială a UE, organizează marți o reuniune dedicată combaterii traficului de fiinţe umane.
Reuniunea are loc la Amsterdam şi este organizată de Ministerul olandez al Securităţii şi Justiţiei în colaborare cu reţeaua europeană de migraţie.
Sunt aşteptaţi să participe experţi în combaterea traficului de fiinţe umane din toate cele 28 de state membre ale UE, responsabili politici, reprezentanţi ai societăţii civile şi profesori universitari.
Audio: Agenda europeana. Euranet Plus.
Dezbaterile din cele şase ateliere de lucru se vor axa pe analiza surselor de finanţare ale reţelelor de traficanţi şi pe efectele pe care campaniile de informare le-au avut în ţările de origine şi de tranzit pentru cei care cad victimă acestui fenomen.
În actualul context al crizei imigraţiei de pe continent, considerată cea mai gravă de după cel de-al Doilea Război Moidial, Olanda va pune în discuţie itinerariul parcurs de migranţi astfel încât să poată fi identificate punctele unde ar putea fi contracarate tentativele de trafic de fiinţe umane - potrivit unui comunicat al Preşedinţiei olandeze a UE.
La reuniunea de astăzi de la Amsterdam va fi analizat şi planul comisiei de acţiune împotriva introducerii ilegale de migranţi. Pe masa de lucru va fi şi un studiu al reţelei europene de migraţie privind rutele clandestine.
Conferinţa are loc după ce în ultimele zile din 2015, Comisia Europeană a dat publicitaăţii primele rezultate ale unei eurobarometru, realizat în noiembrie şi care arată că imigraţia şi-a consolidat poziţia de principală preocupare a cetăţenilor europeni. 58% dintre ei se declară îngrijoraţi de acest fenomen, în creştere cu 20 de procente faţă de primăvara lui 2015.
Eurobarometru mai arată că majoritatea europenilor, 55% au o opinie pozitivă în ceea ce priveşte mobilitatea intracomunitară a cetăţenilor din statele membre. Nu acelaşi lucru se întâmplă şi în cazul migraţiei din afara Uniunii.
Şase din zece europeni având un sentiment negativ în acest sens.
Totodată, nouă din zece europeni consideră că ar trebui luate măsuri suplimentare pentru a combate imigraţia ilegală din afara Uniunii, iar aproape 70% sunt în favoarea unei politici comune în domeniul migraţiei.