Reuniune a reprezentanţilor instituţiilor europene cu liderii religioși
Dialogul cu bisericile şi organizaţiile non-confesionale oferă posibilitatea de a participa la procesul decizional european.
Articol de Victor Gheorghe, 16 Iunie 2015, 11:03
La Bruxelles are loc, marți, reuniunea anuală a reprezentanţilor instituţiilor europene cu liderii religioşi.
Tema întâlnirii din acest an este "Trăind împreună, depăşim obstacolele".
Reuniunea este găzduită de prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, responsabil pentru o mai bună legiferare, relaţii interinstituţionale, statul de drept şi Carta drepturilor fundamentale.
Astfel de foruri de discuţie permit un schimb deschis de opinii pentru evaluarea stadiului în care se află relaţiile comunitare, de integrare şi coeziune socială.
Audio: Agenda europeana. (Euranet Plus)
De asemenea, dialogul cu bisericile şi organizaţiile non-confesionale oferă posibilitatea de a participa la procesul decizional european.
Rezultatul discuţiilor va fi un punct de plecare pentru primul colocviu anual pe tema drepturilor fundamentale, ce va avea loc la Bruxelles, în luna octombrie, şi va avea ca temă toleranţa şi respectul, prevenirea şi combaterea antisemitismului şi a orei faţă de musulmani.
Reuniunile anuale cu liderii religioşi au fost stabilite în 2005, iar cele cu organizaţiile non-confesionale în 2009 şi au loc în cadrul dialogului continuu bazat pe articolul 17 din Tratatul de la Lisabona.
Acesta introduce în mod explicit ideea unui dialog între instituţiile europene şi biserici, asociaţii sau comunităţi religioase, organizaţii filozofice şi neconfesionale.
La întâlnirile anuale cu liderii religioşi Comisia Europeană a insistat asupra necesităţii unei sensibilizări crescute cu privire la enormele provocări din societate asupra necesităţii de a se asuma responsabilităţi în domenii importante, cum ar fi consolidarea solidarităţii între tineri şi vârstnici şi combaterea discriminării.
De asemenea, Comisia a subliniat rolul tuturor liderilor religioşi de a contribui în mod eficient la strategia globală de creştere pentru Europa, de a depune eforturi pentru o educaţie mai bună, reducerea sărăciei şi o societate mai echitabilă.
Potrivit unui eurobarometru recent, peste jumătate din cetăţenii Uniunii Europene cred într-un Dumnezeu, 27% într-o forţă sau spirit şi 18% nu cred în nici o forţă spirituală.
Ţările unde sunt cei mai puţini credincioşi declaraţi sunt Estonia - 18% şi Republica Cehă - 20%.
Cele mai religioase state sunt: Malta - 94%, predominând romano-catolicii, România cu 89% şi Cipru cu peste 88% din cetăţeni care se declară credincioşi.