Reuniune a miniștrilor mediului din țările UE, la Luxemburg
Miniștrii mediului vor adopta, la începutul reuniunii, o declarație privind ratificarea Acordului de la Paris, privind combaterea schimbărilor climatice.
Articol de Mihaela Mihai, 20 Iunie 2016, 09:46
Miniştrii mediului din cele 28 de state membre ale Uniunii Europene se reunesc astăzi la Luxemburg.
Discuţiile vor fi dominate de planurile de reducere a emisiilor de gaze cu effect de seră.
Miniștrii mediului vor adopta, la începutul reuniunii, o declarație privind ratificarea Acordului de la Paris, privind combaterea schimbărilor climatice.
Convenit în decembrie anul trecut, la finalul unei conferinţe organizate de Naţiunile Unite în capitala franceză, documentul urmărește limitarea creșterii temperaturii globale sub 2 Celsius. Cele 195 de ţări care şi-au dat acordul pentru acest protocol şi-au luat angajamentul de a lua măsuri de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră.
AUDIO: Agenda europeana. Euranet Plus.
Este primul protocol universal cu caracter constrângător şi vizeaza o transformare - în următoarele decenii - a economiei mondiale bazate, până acum, pe combustibili fosili. Documentul urmează să intre în vigoare în 2020.
Miniștrii europeni ai mediului vor dezbate apoi propunerea executivului comunitar de revizuire a schemei de comercializare a certificatelor de emisii.
Lansată în 2005, pentru a promova reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră într-un mod rentabil și eficient din punct de vedere economic, schema limitează volumul acestor gaze care poate fi emis de industrie, de producătorii de energie și de companiile aeriene. Certificatele de emisii sunt plafonate la un nivel stabilit de Uniune, iar întreprinderile fie primesc, fie cumpără astfel de certificate individuale. Plafonul este redus în timp astfel încât volumul emisiilor să scadă treptat.
În anii din urmă, criza economică a contribuit la o reducere a emisiilor. Drept urmare a scăzut şi cererea de certificate și s-a ajuns la un surplus major în sistem. În acelaşi timp, o reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră în întreaga Uniune cu cel puțin 40 la sută până în 2030 (față de nivelurile din 1990) reprezintă unul dintre obiectivele politicilor europene privind clima și energia.
O reformare a acestei scheme este, potrivit responsabililor comunitari, necesară pentru a asigura un sistem funcțional.
Comisia Europeană și-a prezentat propunerea în iulie anul trecut, iar miniştrii mediului examinează în prezent textul, înainte de a începe negocieri cu Parlamentul European.
Schimbările propuse vizează în primul rând stimularea inovării și a utilizării de tehnologii cu emisii scăzute de dioxid de carbon, menținând în același timp competitivitatea industrială în Europa.