Reuniune a miniştrilor europeni de finanţe
Lituania, ţară care deţine în prezent preşedinţia Uniunii, îşi va prezenta programul pentru următoarele şase luni în domeniul afacerilor economice şi financiare.
Articol de Mihaela Mihai, 09 Iulie 2013, 09:25
Miniştrii de finanţe din cele 28 de state membre ale Uniunii Europene urmează să dea marţi acordul final pentru aderarea Letoniei la moneda unică europeană de la 1 ianuarie.
Va fi stabilitită totodată rata de schimb dintre moneda letonă şi euro.
Tot marţi, Lituania, ţară care deţine în prezent preşedinţia Uniunii, îşi va prezenta programul pentru următoarele şase luni în domeniul afacerilor economice şi financiare.
Lituania a anunţat deja că va depune eforturile necesare pentru consolidarea stabilității financiare, restabilirea credibilității economice a Uniunii şi redarea încrederii în sectorul bancar al Europei prin realizarea de progrese reale către o Uniune Bancară.
Audio: Miniştrii europeni de finanţe se reunesc marţi la Bruxelles.
Printre prioritățile Președinției lituaniene se număra totodată dezvoltarea Pieței Unice ca principala forță motrice pentru creștere economică și creare de locuri de muncă, încurajarea inițiativelor care vor duce spre o Piață Unică Digitală dinamică şi includerea tuturor statelor membre în rețelele energetice europene până în 2015.
Reuniunea miniştrilor europeni de finanţe a fost precedată de cea a colegilor lor din zona euro.
Cei 17 au cãzut aseară de acord sã plãteascã Greciei 4 miliarde de euro 'în urmãtoarele sãptãmâni', în cadrul celui de-al doilea plan de salvare de care beneficiazã această ţară.
Aproape 2 miliarde şi jumătate de euro vor veni de la fondul de sprijin al zonei euro, iar un miliard şi jumătate de la bãncile centrale europene. Tranşa totalã de ajutor se va ridica la 6,8 miliarde de euro, cu ajutorul Fondului Monetar Internaţional.
Plãţile sunt însă condiţionate de respectarea anumitor angajamente, a precizat preşedintele Eurogrupului, Jeroen Dijsselbloem.
Este vorba, în primul rând, de accelerarea privatizărilor şi a ritmului reformelor, dar şi de reducerea personalulul administrativ. 4 mii de locuri de muncã din sectorul public trebuie desfiinţate până la sfârşitul anului.
Miniştrii de finanţe din zona euro au profitat totodată de ultima lor reuniune dinaintea vacantei de vară pentru a analiza situaţia din Portugalia.
Ţara trece în prezent printr-o gravă criză politică şi există temerea că vor avea loc alegeri anticopare şi întâzieri în programul de ajutor în valoare de 78 miliarde de euro, lansat în mai 2011.
Preşedintele Eurogrupului, Jeroen Dijsselbloem, a afirmat că Portugalia are nevoie de stabilitate politică pentru a continua refomele cerute în schimbul ajutorului extern.