Reuniune a miniștrilor europeni ai sănătății pe tema Ebola
Miniştrii europeni ai sănătăţii se reunesc joi, la Bruxelles, pe fundalul îngrijorărilor provocate de primele cazuri de febră hemoragică diagnosticate pe continent.
16 Octombrie 2014, 12:10
Oficial, este vorba de o reuniune tehnică, însă, poate cea mai importantă temă de discuţie va fi extinderea măsurilor preventive pe aeroporturile europene.
Până acum, doar Marea Britanie a introdus, pe Heathrow, scanarea corporală a pasagerilor veniţi din ţările vest-africane.
De la apariţia Ebola în Europa prima dată în Spania, unde o asistentă medicală s-a infectat într-un spital din Madrid, au apărut semne de întrebare referitoare la capacitatea ţărilor membre de a răspunde unei eventuale epidemii pe continent.
Proporţional, a crescut gradul de îngrijorare a europenilor.
Audio: Reuniune a miniștrilor europeni ai sănătății pe tema Ebola. (Euranet Plus)
La acest moment, puţine state au posibilitatea de a-şi aduce acasă pentru tratament cetăţenii infectaţi în Africa de Vest şi, mai mult de atât, nu este clar dacă autorităţile naţionale pot face faţă logisitic şi procedural unor cazuri de Ebola diagnosticate în spitalele europene.
Fiecare ţară pare că şi-a stabilit un protocol, însă lucurile sunt departe de a lua o formă unitară. Pe continent există un singur laborator acrediat de diagnosticare, în Germania.
Surse citate de Wall Street Journal susţin că miniştrii europeni ai sănătăţii ar putea pune inclusiv bazele unei reţele comune de specialişti şi schimb de informaţii.
Comisia Europeană menţine totuşi un ton relativ calm şi susţine, prin Frederic Vincent, purtător de cuvânt, că riscul unei epidemii este mic: "Epidemia de Ebola face ravagii în statele vest africane", admite Frederic Vincent, care susţine însă că "şansele ca scenariul să se repete în Europa sunt extrem de mici, deoarece statele membre au mijloacele necesare detectării oricărei probleme.
Dacă apare un caz", mai spune Frederic Vincent, "pacienţii vor fi imediat trataţi şi izolaţi de restul comunităţii".
Întâlnirea de joi, de la Bruxelles, a fost solicitată de preşedinţia italiană a Uniunii Europene.
Potrivit datelor oficiale, Uniunea a alocat până acum 180 de milioane de euro ţărilor vest africane afectate, iar statele membre au contribuit, individual, cu 300 de milioane de euro.
Ebola a provocat până acum moartea a peste 4.400 de oameni, iar Organizaţia Mondială a Sănătăţii a averizat că ritmul de propagare a epidemiei se intensifică de la zi la zi.