Reuniune a miniștrilor agriculturii din statele UE
Este prima reuniune a miniştrilor agriculturii care are loc după ce o nouă Comisie Europeană, condusă de Jean-Claude Juncker, şi-a preluat atribuţiile la începutul acestei luni.
Articol de Mihaela Mihai, 10 Noiembrie 2014, 12:45
Miniştrii europeni ai agriculturii se reunesc pentru două zile la Bruxelles.
Este prima reuniune a miniştrilor agriculturii care are loc după ce o nouă Comisie Europeană, condusă de Jean-Claude Juncker, şi-a preluat atribuţiile la începutul acestei luni.
Vin la cele două zile de discuţie şi noii titulari ai portofoliului mediului, afacerilor maritime şi pescuitului, Carmen Vela, numit din partea Maltei, cel al sănătăţii şi siguranţei alimentare, lituanianul Vytenis Andriukaitis, şi cel al agriculturii, irlandezul Phil Hogan.
Cel din urmă îl înlocuieşte în fruntea agriculturii europene pe românul Dacian Cioloş, al cărui mandat a însemnat redactarea unei noi Politici Agricole Comune, iar pe final adoptarea unor măsuri de protejare a producătorilor agricoli europeni afectaţi de embargoul rusesc.
Audio: Reuniune a miniștrilor agriculturii din statele UE.
În timpul audierilor de luna trecută, din Parlamentul European, Phil Hogan a afirmat că ambiţia sa este de a modela pozitiv dezvoltarea rurală în următorii cinci ani.
El vrea o simplificare şi o reducere a birocraţiei, printr-un management financiar mai robust, creşterea productivităţii agricole în toate statele membre, dar şi a nivelului angajărilor în toate sectoarele agricole.
Phil Hogan a mai spus că va pune un accent deosebit pe susţinerea fermelor mici şi pe programele de împăduriri.
La reuniunea care începe astăzi, Phil Hogan va vorbi în faţa miniştrilor europeni ai agriculturii despre bugetul de care va dispune sectorul anul viitor.
Suma nu este pentru moment fixată. Întregul proiect de buget al Uniunii Europene pe 2015 este încă în lucru la Parlamentul European.
Preşedinţia italiană a Uniunii Europene a pregătit pentru această reuniune un document cu privire la consolidarea politicii europene de susţinere a tinerilor fermieri, printr-un acces mai uşor la credite şi la schimbul de experienţă.
În timpul discuţiilor, Grecia va prezenta statelor membre un nou raport cu privire la pagubele înregistrate de producătorii locali de piersici şi nectarine din cauza restricţiilor la import impuse de Rusia, în urma crizei din Ucraina.
La rândul ei, Slovacia a pregătit un document despre agricultura organică, aşa cum se prezintă în şapte state membre, între care Polonia, Ungaria, dar şi România.
Pe de altă parte, miniştrii europeni ai agriculturii vor încerca să ajungă la un acord cu privire la cotele de pescuit în apele europene şi cele internaţionale din nord-estul Oceanului Atlantic.