Reţele de servicii publice de ocupare a forţei de muncă în UE
Potrivit Comisiei Europene, serviciile publice de ocupare a forţei de muncă sunt decisive pentru implementarea garanţiei pentru tineret, categorie grav afectată de şomaj.
17 Iunie 2013, 11:59
Comisia Europeană propune luni înfiinţarea unei reţele de servicii publice de ocupare a forţei de muncă, o iniţiativă care va completa eforturile pe care le face Bruxelles-ul pentru a stimula piaţa muncii.
Crearea de noi locuri de muncă într-o Europă măcinată de şomaj record este una dintre priorităţile absolute ale Comisiei Europene.
Prin propunerea de luni, Comisia doreşte să pună în legătură toate serviciile publice de ocupare a forţei de muncă, în aşa fel încât să creeze o platformă-instrument.
Prin această platformă s-ar facilita schimbul de informaţii şi ar putea fi, totodată, comparate performanţele în domeniu.
Audio: Platformă comună de servicii publice pentru ocuparea forţei de muncă.
Astfel, modelele de suces ale unor servicii publice naţionale de ocupare a forţei de muncă vor deveni modele pentru acele state care sunt încă în urmă sau întâmpină anumite probleme.
Beneficiari vor fi, deopotrivă, cei care au competenţe şi angajatorii.
Noua platformă va fi şi un intermediar pentru a-i ajuta pe cei care îşi caută un loc de muncă să ajungă în contact cu angajatorul care caută, la rândul său, oameni cu un anumit grad de pregătire.
Potrivit Comisiei, serviciile publice de ocupare a forţei de muncă sunt decisive pentru implementarea garanţiei pentru tineret, categorie grav afectată de şomaj.
Statele membre sunt îndemnate să garanteze că tinerii primesc o ofertă de muncă de învăţământ complementar, de ucenicie sau de stagiu în termen de patru luni de la pierderea locului de muncă sau de la terminarea studiilor.
Fragmentarea pieţei europene a muncii, o problemă majoră
O problemă majoră pe care propunerea Comisiei, de luni, ar putea-o rezolva este şi aceea a fragmentării pieţei muncii în Europa.
Tocmai din cauza fragmentării şi a decalajelor mari dintre state, în spaţiul comunitar sunt, potrivit preşedintelui Consiliului European, Herman Van Rompuy, între 4,5 şi 5 milioane de slujbe disponibile, pe care nimeni nu le accesează.
Proiectul Comisiei trebuie văzut şi ca o continuare a eforturilor în domeniu, pe care Bruxelles-ul le-a făcut de-a lungul timpului.
Serviciile publice de ocupare a forţei de muncă au început să coopereze încă din anul 1997, atunci când Comisia a pus bazele unui grup consultativ informal, care funcţiona după principiul colaborării voluntare.
Odată cu acest nou pas s-ar putea îmbunătăţi şi eficientiza această cooperare.
Nu în ultimul rând, o platformă a serviciilor publice de ocupare a forţei de muncă este o unealtă pentru atingerea obiectivelor pe termen lung din Strategia Europa 2020, respectiv o rată a ocupării pieţei muncii de 75% din populaţia activă.