Regiuni inteligente din punct de vedere energetic
Regiuni inteligente din punct de vedere energetic este tema unei conferințe de două zile care are loc sub egida Uniunii Europene în orașul german Karlsruhe.
Articol de Mihaela Mihai, 04 Iulie 2016, 10:48
Regiuni inteligente din punct de vedere energetic este tema unei conferințe de două zile care are loc sub egida Uniunii Europene în orașul german Karlsruhe.
Evenimentul este organizat de Centrul Comun de Cercetare al Comisiei Europene și de autoritățile din orașul Karlsruhe, cunoscut pentru germani drept capitala internetului pentru investițiile realizate în ultimele decenii în industria high tech.
AUDIO: Agenda europeana. Euranet Plus.
A fost înființată chiar o Regiune Tehnologică împreună cu alte localități din zonă, iar în momentul de față 20 la sută din forța de muncă activează în domeniul cercetării.
Un loc potrivit așadar pentru a analiza timp de două zile modul în care regiunile și colectivitățile locale pot contribui la atingerea obiectivelor Uniunii Europene de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră și de încurajare a proiectelor de a obține energie din surse regenerabile.
În ansamblul ei, Uniunea Europeană doreşte ca până în 2020, proporția energiei din surse regenerabile în consum să ajungă la 20 la sută.
Evenimentul care începe astăzi la Karlsruhe se adresează responsabililor locali și regionali din statele membre ale Uniunii, oamenilor de știință și experților, dar și reprezentanților Comisiei Europene.
Pe masa de lucru se vor afla exemple de bune practici și de concepte inovatoare, astfel încât în viitorul apropiat să fie elaborate soluții energetice inteligente care să fie aplicate cu succes la nivel local și regional.
Un alt punct de plecare al discuțiilor conferinței de la Karlsruhe îl reprezintă Platforma europeană de specializare inteligentă privind energia, lansată în luna mai anul trecut de executivul comunitar pentru a ajuta la cheltuirea cât mai eficientă a fondurilor alocate statelor membre prin intermediul politicii de coeziune.
Platforma facilitează schimbul de expertiză în ceea ce privește investițiile în energia durabilă și, în special, în dezvoltarea de tehnologii inovatoare cu emisii reduse de dioxid de carbon.
Potrivit oficialilor europeni, platforma furnizează informații în conformitate cu necesitățile factorilor de decizie și înlesnește dialogul între regiunile care au planificate investiții similare în inovarea energetică.
Creată de Centrul Comun de Cercetare al Comisiei Europene, Platforma își propune să contribuie la stimularea creșterii economice în diferitele regiuni ale Uniunii, prin asigurarea unei aprovizionări durabile, competitive și sigure cu energie.