Regim preferențial aplicat de UE țărilor în curs de dezvoltare
De la începutul acestui an a intrat în vigoare o schemă de ajutor revizuită, parte a regimului preferențial aplicat de Uniunea Europeană țărilor în curs de dezvoltare.
Articol de Victor Gheorghe, 03 Ianuarie 2014, 12:44
”Sistemul Generalizat de Preferințe” (SGP) este parte a unui regim comercial autonom prin care Uniunea Europeană oferă acces pe piața sa comunitară de 500 de milioane de consumatori unor anumite bunuri străine pentru care percepe tarife vamale reduse sau chiar zero.
Acest lucru ar trebui să permită țărilor în curs de dezvoltare să participe mai mult la comerțul internațional, generând venituri suplimentare din export pentru punerea în aplicare a propriilor politici privind dezvoltarea durabilă și reducerea sărăciei, precum și pentru diversificarea economiilor lor.
Sistemul, introdus în 1971, nu include o așteptare sau o solicitare din partea Uniunii Europene ca acest acces să fie reciproc.
Audio: Criteriile privind eligibilitatea pentru sistemul SGP au fost relaxate.
Pentru a acorda timp suficient în vederea adoptării unor reforme de către statele țintă, sistemul este prelungit periodic și revizuit.
O astfel de revizuire a fost convenită anul trecut de Comisie cu Parlamentul European, cu precizarea intrării în vigoare de la 1 ianuarie 2014.
Au fost impuse condiții mai stricte privind veniturile, care ar trebui să asigure faptul că țările în curs de dezvoltare vulnerabile cu venituri reduse sau medii inferioare devin principalul grup-țintă. Printre astfel de țări se numără Bolivia și Republica Congo.
Pe de altă parte, va înceta eligibilitatea pentru țările care au fost clasificate de Banca Mondială ca având venituri ridicate sau medii superioare în ultimii trei ani: cum ar fi Argentina, Brazilia, Qatar, Federația Rusă și Arabia Saudită.
În total, 89 de țări vor rămâne eligibile. Criteriile privind eligibilitatea pentru sistemul SGP au fost relaxate.
Astăzi, o țară este eligibilă dacă exporturile sale reprezintă mai puțin de 2% din ansamblul importurilor Uniunii Europene.
Cele mai puțin dezvoltate 49 de țări vor continua să beneficieze de taxe vamale zero, în temeiul unei inițiative speciale numite sugestiv ”Totul înafară de arme”.
Dintre acestea, 33 sunt țări din Africa, 10 din Asia (inclusiv Afghanistan, Bangladesh, Bhutan și Cambodgia), 5 din zona Pacificului (inclusiv Samoa, Insulele Solomon și Vanuatu), iar ultima este din Caraibe (Haiti).