Reformă iniţiată de Comisia Europeană privind sistemul TVA
Comisia Europeană a definit, încă din 2011, o strategie pentru viitorul TVA, care are drept obiectiv crearea unui sistem mai simplu, mai eficient şi mai robust.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 23 Octombrie 2013, 12:51
Comisia Europeană propune, miercuri, introducerea unei declaraţii de TVA standard pentru 20 de milioane de întreprinderi europene.
În fiecare an, peste 150 de milioane de declaraţii privind taxa pe valoarea adăugată – TVA – sunt depuse la administraţiile fiscale din ţările Uniunii Europene.
Cu toate acestea, modul în care se raportează încasările din această taxă, precum şi formularele aferente diferă între cele 28 de state membre, ceea ce complică foarte mult situaţia pentru companiile care îşi desfăşoară activitatea în mai multe ţări membre şi care trebuie să respecte un număr atât de mare de norme diferite.
Propunerea Comisiei de a standardiza obligaţiile de raportare a TVA în cele 28 de state membre va înlătura unul dintre cele mai mari obstacole din calea companiilor care doresc să îşi extindă afacerile pe piaţa unică.
Audio: Reformă iniţiată de Comisia Europeană privind sistemul TVA.
Propunerea de miercuri răspunde, de asemenea, sesizărilor primite de la numeroase întreprinderi mici şi mijlocii, potrivit cărora normele privind TVA reprezintă una dintre primele 10 dificultăţi, precum şi unul dintre principalele costuri, cu care se confruntă, în momentul înfiinţării unei companii şi extinderii transfrontaliere pe teritoriul Europei.
De aceea, Comisia Europeană a definit, încă din 2011, o strategie pentru viitorul TVA, care are drept obiectiv crearea unui sistem mai simplu, mai eficient şi mai robust, adaptat la cerinţele pieţei unice.
Un alt aspect extrem de important al ambiţioasei reforme a Uniunii Europene privind sistemul TVA îl reprezintă combaterea evaziunii fiscale. Iar pentru atingerea acestui obiectiv, Comisia a emis recomandări pentru reformele fiscale naţionale din fiecare ţară, care ar trebui să ducă îmbunătăţirea respectării legislaţiei în materie de TVA în anii următori, şi, în final, a colectării.
Pentru că, numai în anul 2011, au fost pierdute 193 de miliarde de euro, ceea ce reprezintă 1,5% din PIB-ul Uniunii, din cauza neconformităţii sau proastei colectări a TVA, potrivit celui mai recent studiu al Comisiei, privind diferenţa între încasările teoretice şi încasările efective de TVA în statele membre.
România are cele mai mari pierderi din Uniune la TVA necolectat, cu 10,3 miliarde de euro.