Reducerea risipei de alimente la nivel global
Date ale Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură arată că în fiecare an aproape 100 de milioane de tone de alimente sunt risipite în Uniunea Europeană.
Articol de Mihaela Mihai, 15 Octombrie 2015, 11:28
Comisia Europeană organizează joi o conferinţă care are ca scop reducerea risipei de alimente la nivel global.
Date ale Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură arată că în fiecare an aproape 100 de milioane de tone de alimente sunt risipite în Uniunea Europeană.
Dacă nu se iau măsuri, cantitatea de hrană irosită ar putea ajunge la 120 de milioane de tone.
La nivel global, situaţia este şi mai îngrijorătoare. Aproape un milliard şi jumătate de tone de alimente ajung la gunoi, adică o treime din producţia mondială de alimente.
Acest lucru înseamnă pierderi de 750 de miliarde de dolari, într-o lume în care peste 800 de milioane de persoane se confruntă cu foametea.
Anual, hrana produsă fără a fi consumată înghite un volum de apă echivalent cu debitul fluviului Volga, ,mai spune Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură.
Audio: Agenda europeană. Euranet Plus.
Gospodăriile sunt responsabile pentru cea mai mare parte din cantitatea totală de deşeuri alimentare, urmează producătorii de produse alimentare, comercianţii şi sectorul de catering.
Cum poate fi prevenită această risipă? Este o întrebare la care vor încerca să găsească un răspuns participanţii la conferinţa care are loc astăzi în oraşul italian, Milano, la Expoziţia Internaţională.
Şi-au anunţat prezenţa comisarul european pentru sănătate şi siguranţă alimentară, Vytenis Andriukaitis, ministrul luxemburghez al agriculturii, Fernard Etgen ( ţara sa asigură în prezent preşedinţia Uniunii Europene ), responsabili ai Comisiei Europene şi ai Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură.
Vor veni şi oficiali din Olanda, Marea Britanie, Spania şi Suedia, care vor analiza rolul pe care autorităţile publice îl au în reducerea risipei de alimente.
Conferinţa beneficiază şi de participarea unor responsabili din agricultură şi industria alimentară, a unor membri ai comunităţii ştiinţifice, a unor reprezentanţi ai unor organizaţii non-guvernamentale şi a simplilor consumatori.
Obiectivul conferinţei este de a indentifica direcţiile de acţiune la nivel european şi global şi de a încuraja cooperarea dintre toate domeniile de activitate cu atribuţii în lanţul alimentar, de la fermă la furculiţă, după cum precizează un comunicat al Comisiei Europene.