Reducerea abandonului școlar în statele UE
Reducerea abandonului școlar în statele UE este tema unui simpozion organizat timp de două zile de Luxemburg, în calitate de președinte al forului comunitar.
Articol de Mihaela Mihai, 09 Iulie 2015, 10:13
Simpozionul care începe astăzi la Luxemburg pleacă de la realitatea că abandonul școlar duce la șomaj, excluziune socială și sărăcie.
O realitate care are mai multe cauze, tinerii renunță la studii fie pentru că au probleme personale sau în familie, fie au dificultăți de învățare ori pur și simplu nu își mai permit financiar să meargă la școală.
În iunie 2010, odată cu lansarea Strategiei Europa 2020, de dezvoltare în următorul deceniu a Uniunii Europene, statele membre s-au angajat să reducă rata abandonului școlar la mai puțin de 10 la sută. Ținta stabilită pentru atingerea acestui obiectiv a fost anul 2020.
Miniștrii educației au convenit atunci și o serie de politici coerente destinate reducerii abandonului școlar.
Audio: Agenda europeana. (Euranet Plus)
Cu toate acestea, datele Eurostat, valabile pentru anul trecut, arată că renunțarea timpurie la școală a rămas o problemă în multe țări, cu o rată a abandonului școlar de peste 20 la sută în Spania și Malta.
România ocupă un nedorit loc al treilea, peste 18 la sută din tinerii cu vârste cuprinse între 18 şi 24 de ani care au absolvit cel mult gimnaziul nu şi-au exprimat în nici un fel dorinţa de a-şi con¬tinua studiile. Iar procentul a fost din nou în creştere, după un 2013 şi un 2012 în care românii începuseră să fie mai preocupaţi de continuarea studiilor.
În tot acest timp, germanii care au părăsit şcoala înainte de vreme au fost de două ori mai puţini decât românii, iar în Polonia rata aban¬donului a fost de trei ori mai mică decât în țara noastră, potrivit datelor de la Eurostat.
Datele vor fi analizate la simpozionul care începe astăzi la Luxemburg.
Politicienii și specialiștii în învățământ și cercetare, invitați să participe la cele două zile de discuții, vor face și o analiză a Strategiei Europa 2020, ajunsă la jumătatea drumului, și a măsurilor luate de statele membre în domeniul educației și formării profesionale.
Va fi prezent astăzi și Tibor Navracici, comisar european pentru educație, cultură, tineret și sport.
Concluziile reuniunii vor ajunge sub forma unui proiect, pe masa miniștrilor europeni ai educației, potrivit dorinței afișate de actuala Președinție Luxemburgheză a Uniunii Europene.