Recomandarea Curţii Europene de Conturi privind calitatea apei
Politica agricolă comună ar trebui să țină seama într-o mai mare măsură de preocupările legate de calitatea apei, recomandă Curtea Europeană de Conturi.
Articol de Mihaela Mihai, 16 Mai 2014, 12:10
Un audit realizat de Curtea Europeană de Conturi ajunge la concluzia că Uniunea Europeană a înregistrat doar un succes parțial în integrarea în politica agricolă comună a obiectivelor politicii în domeniul apei.
Auditorii au examinat dacă obiectivele politicii europene în domeniul apei sunt reflectate în mod corespunzător și eficace în cadrul celei agricole atât la nivelul strategiei, cât și la cel al punerii în aplicare.
În acest scop, au fost analizate două instrumente care sunt utilizate pentru integrarea în politica agricolă comună a obiectivelor politicii din domeniul apei.
Audio: Recomandarea Curţii Europene de Conturi privind calitatea apei.
Este vorba de ecocondiționalitatea, un mecanism care corelează o parte din plățile din domeniul agriculturii cu respectarea anumitor norme de mediu, și fondul pentru dezvoltare rurală, care prevede acordarea unor stimulente financiare pentru acțiunile vizând îmbunătățirea calității apei.
Raportul Curţii Europene de Conturi a ajuns la concluzia că cele două instrumente sunr afectate de anumite limitări, nefiind pe măsura ambițiilor politice stabilite pentru Politica Agricolă Comună.
„În Europa, agricultura este unul dintre principalii utilizatori – reprezentând în jur de o treime din consumul total de apă – și constituie o sursă de presiune asupra resurselor, de exemplu prin poluarea cu nutrienți , a declarat Kevin Cardiff, membru al Curții Europene de Conturi.
Curtea Europeană de Conturi recomandă Comisiei şi statelor membre o utilizare mai efiecientă a fondurilor acordate în cadrul dezvoltării rurale pentru a asigura o mai bună îndeplinire a obiectivelor politicii în domeniul apei.
Comisia și statele membre ar trebui totodată să remedieze problema întârzierilor apărute în punerea în aplicare a Directivei-cadru privind apa și să amelioreze calitatea planurilor de management al bazinelor hidrografice.
Curtea cere totodată Comisiei Europene să se asigure că deține informații cu ajutorul cărora să fie capabilă să măsoare evoluția presiunilor pe care le exercită activitățile agricole asupra apelor, iar statelor membre li se recomandă ca datele pe care le furnizează cu privire la apă să fie mai coerente și să fie transmise în timp util.