Recomandare privind stagiile de pregătire profesională
Comisia Europeană va prezenta, miercuri, o propunere de recomandare privind cadrul de calitate pentru stagiile de pregătire profesională.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 04 Decembrie 2013, 13:09
Comisia Europeană va prezenta, miercuri, o propunere de recomandare privind cadrul de calitate pentru stagiile de pregătire profesională, considerate un element cheie în lupta cu şomajul în rândul tinerilor, mai ales.
Recomandarea Comisiei Europene are rolul de a ajuta statele membre să-şi adapteze legislaţia în domeniu, să crească transparenţa condiţiilor de stagiu, să uşureze trecerea de la educație la mediul profesional și să sporească şansele de inserție profesională a tinerilor, garantând totodată că aceștia nu sunt exploatați.
Prin stagiu de formare sau de pregătire se înţelege acea perioadă limitată de practică profesională petrecută într-o întreprindere sau instituţie, de către studenţi sau absolvenţi, în scopul de a dobândi o experienţă practică valoroasă, înainte de a ocupa un loc de muncă.
În redactarea acestei recomandări, Comisia i-a consultat pe partenerii sociali şi a ţinut cont de poziţia exprimată de aceştia.
Audio: Recomandare privind stagiile de pregătire profesională.
A existat un consens general cu privire la rolul important al stagiilor pentru trecerea de la şcoală la muncă, precum şi la calitatea pe care aceste perioade de formare ar trebui să o aibă.
Astfel, sindicatele şi ONG-urile consideră că o reglementare a Uniunii Europene în legătură cu stagiile este absolut necesară.
Ele sunt foarte preocupate de numărul mare de tineri care rămân uneori mult prea mult timp în poziţia de stagiari, fără a avea un statut clar definit sau dreptul la protecţie socială şi fiind plătiţi sub nivelul salariului minim.
Cu alte cuvinte, ei oferă un serviciu echivalent cu al unui angajat, dar nu beneficiază de niciun avantaj compatibil.
La rândul lor, organizaţiile patronale solicită să se facă o diferenţă clară şi explicită între stagii şi ucenicii.
Totodată, angajatorii atrag atenţia că programele de stagii implică proceduri juridice şi administrative excesive, de natură să descurajeze întreprinderile să primească stagiari.
Mai mult, întreprinderile mici şi mijlocii şi microîntreprinderile nu au capacitatea de a le oferi stagiarilor acelaşi nivel de îndrumare şi pregătire ca marile companii.
Aşa cum prevede şi Strategia Europa 2020, acţiunea Uniunii Europene are menirea de a ajuta statele membre să-şi creeze veritabile sisteme prin care să-i sprijine pe absolvenţi să-şi găsească un prim loc de muncă sau oportunităţi pentru studii sau formare suplimentară.
În plus, stabilirea unor standarde de calitate recunoscute la nivel internaţional poate fi mai rapidă dacă instituţiile supra-naţionale îşi iau în serios rolul de coordonare şi de sprijin, iar Uniunea Europeană se află în cea mai bună poziţie pentru a juca acest rol.