Recomandare a Comisiei privind eliminarea practicilor neloiale
Comisia Europeană face marţi o recomandare privind eliminarea practicilor neloiale din lanţul de aprovizionare cu alimente.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 15 Iulie 2014, 11:38
Lanţul de aprovizionare cu alimente este esenţial nu numai pentru viaţa cotidiană a consumatorilor europeni, ci are un rol major în întreaga economie.
Mai mult, acest sector asigură 47 milioane de locuri de muncă în Uniunea Europeană, multe dintre ele în întreprinderi mici şi mijlocii.
Înainte ca produsele alimentare să ajungă la consumatori, o întreagă serie de actori de pe piaţă - producători, procesatori, comercianţi - formează lanţul complet de aprovizionare, putând spori calitatea şi valoarea produsului.
Audio: Recomandare a Comisiei privind eliminarea practicilor neloiale.
Ca urmare a concentrării pieţei şi a diferenţelor de putere de negociere între actori, apar dezechilibre care pot conduce, în anumite cazuri, la practici comerciale neloiale şi asupra acestora vrea să atragă atenţia Comisia Europeană în comunicarea de astăzi.
Între aceste practici, amintim: refuzul de a reda în scris condiţiile comerciale esenţiale, modificarea unilaterală cu efect retroactiv a costului produselor sau serviciilor, transferarea riscurilor nejustificate sau disproporţionate doar către una dintre părţile contractante, modificarea deliberată a programului de livrare sau recepţie pentru a obţine anumite avantaje, suspendarea unilaterală a unei relaţii comerciale fără preaviz sau cu o notificare în termen prea scurt şi fără un motiv obiectiv.
O parte importantă a mediului de afaceri european a denunţat anul trecut potenţialul dăunător al practicilor comerciale neloiale, iar Comisia Europeană le-a dat dreptate.
Comisia încurajează statele membre să găsească modalităţi de îmbunătăţire a protecţiei micilor producători şi a vânzătorilor cu amănuntul în faţa practicilor neloiale ale unora dintre partenerii lor comerciali mult mai puternici care abuzează de această putere.
Iar comunicarea de astăzi de la Bruxelles îşi propune să contribuie la stabilirea unor relaţii comerciale corecte, la crearea unui climat concurenţial echitabil pentru cei implicaţi în lanţul de aprovizionare cu alimente şi la diminuarea, până aproape de eliminare, a practicilor comerciale neloiale.