Reacția instituțiilor europene la criza creată de virusul Ebola
Parlamentul European, reunit în şedinţă plenară, luni, la Strasbourg, va dezbate reacţia pe care au avut-o instituţiile europene la criza creată în lume de epidemia de Ebola.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 20 Octombrie 2014, 12:28
Declanşată în luna martie, epidemia de Ebola din Africa de Vest a fost trecută cu vederea, la început, de comunitatea internaţională, însă treptat, odată cu extinderea sa şi cu creşterea numărului de victime, a ajuns să reprezinte un real pericol pentru sănătatea mondială.
În urmă cu o lună, într-o rezoluţie convenită de grupurile politice ale legislativului, europarlamentarii au deplâns pierderea de vieți omenești și au semnalat că, deși țările africane au partea lor de responsabilitate, comunitatea internațională trebuie să-și aducă mai departe contribuția la combaterea epidemiei, pentru că "nu este doar o problemă a continentului african, ci a lumii întregi".
Audio: Reacția instituțiilor europene la criza creată de virusul Ebola.
Deputații europeni au cerut, atunci, Consiliului de Securitate al ONU să studieze împreună cu țările afectate posibilitatea de a trimite pe teren forțe civile și militare, sub comanda Oficiului ONU pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare. Unii deputați europeni au subliniat necesitatea de a sprijini finanțarea cercetării, pentru găsirea cât mai rapid a unui vaccin împotriva virusului ucigaş.
Până acum, au plecat bani şi ajutoare către cele 4 ţări vest-africane afectate, precum şi pentru vecinii acestora, atât din partea Comisiei Europene, cât şi a statelor membre. În urmă cu o lună, trei avioane cargo au fost trimise în Sierra Leone, Liberia şi Guineea, cu câte o sută de tone de material medical. De asemenea, la nivelul Uniunii a fost creat un sistem de evacuare medicală, pentru a permite ca membrii personalului medical străin infectaţi cu acest virus să fie repatriaţi cu avionul, în cel mult 48 de ore, şi să fie internaţi în spitale europene.
Mai multe state membre ale Uniunii au răspuns la apelul Comisiei Europene, furnizând spitale de campanie, ambulanţe, produse sanitare, echipamente de protecţie şi experţi, şi este vorba în special Marea Britanie, Franţa, Austria şi Belgia. Mai mult, Marea Britanie şi Franţa au instituit controale medicale pe aeroporturi, pentru a limita până la zero intrarea unor persoane bolnave, care sosesc cu avionul din ţările unde circulă boala.
Comisia Europeană are acum la îndemână 150 de milioane de euro pentru a sprijini lupta cu Ebola şi există disponibilitate ca fondurile să fie suplimentate la nevoie.