Ratificare simultană a Acordului dintre UE şi Ucraina
Parlamentul European şi cel al Ucrainei au ratificat simultan Acordul de Asociere, menit să întărească relaţiile economice şi politice dintre Kiev şi Bruxelles.
Articol de Arina Petrovici, 17 Septembrie 2014, 11:36
Conflictele din Irak şi Gaza şi epidemia provocată de Ebola în ţări din Vestul Africii figurează printre priorităţile agendei ultimelor două zile ale sesiunii plenare a Parlamentului European, reunit la Strasbourg.
Succesul actualei sesiuni plenare de la Strasbourg este reprezentat, fără îndoială, de încheierea Acordului „istoric” de Asociere dintre Uniunea Europeană şi Ucraina – după cum l-a calificat marți, la momentul semnării, preşedintele Legislativului european, Martin Schulz.
Parlamentul European şi cel al Ucrainei au ratificat simultan Acordul de Asociere, menit să întărească relaţiile economice şi politice dintre Kiev şi Bruxelles.
Cu toate acestea, unii politicieni europeni şi-au exprimat îngrijorarea faţă de întârzierea procesului de aplicare a prevederilor-cheie referitoare la comerţul liber.
Audio: Ratificare simultană a Acordului dintre UE şi Ucraina.
Acestea nu vor intra în vigoare la 1 noiembrie, aşa cum fusese stabilit anterior, ci la sfârşitul anului viitor.
În timp ce mai mulţi europarlamentari de la Strasbourg şi-au exprimat fie uimirea, fie opoziţia faţă de această amânare, văzută drept o concesie faţă de Rusia, Comisia Europeană a argumentat că întârzierea va ajuta la protejarea economiei ucrainene, vulnerabilă în prezent.
Miercuri și joi, în ultimele două zile ale sesiunii plenare de la Strasbourg, europarlamentarii vor avea pe agendă alte trei subiecte grele, respectiv, conflictele din Irak, din Gaza, precum şi epidemia de provocată de virusul Ebola, în ţări din Vestul Africii.
Discuţiile privind situaţia din Irak au loc pe fondul lansării, de către armata Statelor Unite, a primelor atacuri aeriene împotriva militanţilor grupării Statul Islamic din Irak.
Şi după ce, marti, şeful Statului Major Interarme, Martin Dempsey, a sugerat în faţa unei comisii din Senatul Statelor Unite că militari americani ar putea, în anumite circumstanţe, să fie implicaţi direct în misiuni operative.
În ce priveşte Gaza, eurodeputaţii vor exprima o poziţie în contextul în care ONU, Israelul şi Autoritatea Palestiniană au convenit asupra unui acord care va permite începerea acţiunilor de reconstrucţie în Fâşia Gaza, distrusă de luptele recente.
Şi, nu în ultimul rând, dezbaterile din plen se anunţă intense şi în legătură cu epidemia generată de virusul mortal Ebola, care afectează vestul Africii şi care, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, „a atins cel mai mare nivel din epoca modernă şi ameninţă să devină o catastrofă umanitară”.
Sunt 5.000 de oameni infectaţi şi peste 2.500 de morţi – bilanţ care s-a dublat în ultimele săptămâni.