Raport: UE consumă din ce în ce mai eficient energie
UE şi-a redus cu 6,35% consumul de energie între anii 2000 şi 2014, poate că mulţi vor spune că cifra nu este cu nimic spectaculoasă.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 31 August 2016, 09:53
UE consumă din ce în ce mai eficient energie arată un raport dat publicităţii de Centrul Comun de Cercetare a Comsiei.
UE şi-a redus cu 6,35% consumul de energie între anii 2000 şi 2014, poate că mulţi vor spune că cifra nu este cu nimic spectaculoasă.
Ca termen de comparaţie acest procent înseamnă o economie de 72 de milioane de tone de petrol care s-ar fi folosit pentru obţinerea de energie.
AUDIO: Agenda europeana. Euranet Plus.
Într-un comunicat Comisia Europeană îşi exprimă satisfacţia faţă de faptul că Europa celor 28 şi-a atins deja obiectivul de eficacitate energetică fixat pentru 2020, în strategia sa energie şi climă.
Dar de unde ptovin toate aceste economii şi der ce nu succese?
Mai întâi trebuie spus că s-a redus producţia industrială însă nu numai din raţiuni ecologice ci şi din cauza crizei economice astfel industriile cele mai energoface Siderurgia, Chimia, Petrochimia, produse minerale nemetalice aproape că şi-au înjumătăţit în 15 ani consumul de energie, iar cel mai mult şi-a scăzut consumul Industria Textilă cu aproape 60% ca urmare a unei căderi abrupte a activităţii în condiţiile scăderii puterii de cumpărare a europenilor care şi-au luat mult mai puţine haine în timpul crizei mai ales.
Menţionat printre elevii buni este sectorul rezidenţial în sensul că locuinţele europenilor consumă tot mai puţin pentru a se încălzi şi ilumina, cu 10% mai puţin în 2014 decât în 2000.
Imobilele de locuinţe sunt mai bine izolate termic, aparatele folosite la încălzit sunt mai performante şi cu consum mai mic, iar cetăţenii la rândul lor au fost constrânşi de creşterea tarifelor să consume mai puţine gaze şi electricitate.
Economia la consumatorul casnic s-a înregistrat şi datorită apariţiei aparatelor electrosasnice clasificate a şi a plus cu consum redus, sau interzicerii la nivel european a aspiratoarelor cu putere de peste 1,6 kilovaţi.
Printre cei care au făcut economii mari de energie se remarcă şi clădirile de birouri şi spaţiile comerciale cu o treime din consumul de energie la nivel european sectorul transporturilor rămâne cel mai gurmand.
Cu toate acestea necesarul său a crescut cu doar 2% în 15 ani în condiţiile în care domeniul a cunoscut o dezvoltare continuă.