Raport privind crima organizată, corupţia şi spălarea de bani
La nivel european, sub coordonarea Europol şi cu sprijinul Comisiei Europene, ar urma să funcţioneze o "reţea operaţională antimafia".
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 22 Octombrie 2013, 16:24
Parlamentul European, reunit la Strasbourg, are, marţi, între altele, pe agenda dezbaterilor în plen, un raport privind Crima organizată, corupţia şi spălarea de bani.
Cu aproximativ 3.600 de organizaţii infracţionale active pe teritoriul Uniunii Europene, dintre care 70% operează la nivel transfrontalier, crima organizată a devenit o adevărată provocare pentru autorităţile europene.
O Comisie specială a Parlamentului European - care a lucrat 18 luni şi a consultat peste 150 de autorităţi şi experţi - şi-a încheiat activitatea cu un raport prezentat în Parlament de autorul său, eurodeputatul popular european, Salvatore Iacolino, din Italia.
Acest raport va fi votat marţi la Strasbourg.
Audio: Raport privind crima organizată, corupţia şi spălarea de bani.
Printre cele mai importante recomandări ale documentului este aceea privind crearea unui cadru unic, la nivel european, care să includă o definiţie unică a crimei organizate, corupţiei şi spălării de bani, valabilă pentru toate statele membre, să faciliteze cooperarea la nivel juridic şi poliţienesc şi să creeze Biroul Procurorului European.
Iar pentru a reduce sursele financiare ale crimei organizate, deputaţii europeni cer abolirea secretelor bancare şi eliminarea paradisurilor fiscale din Uniune.
O altă problemă gravă cu care se confruntă ţările din Uniune este traficul de fiinţe umane, chestiune în care Parlamentul cere crearea unui sistem european comparabil şi fiabil de colectare a datelor, care să poată fi valorificat de toate ţările membre.
Totodată, statelor membre li se solicită crearea, la nivel naţional, a unor structuri de anchetă şi combatere a organizaţiilor criminale şi mafiote.
La nivel european, sub coordonarea Europol şi cu sprijinul Comisiei Europene, ar urma să funcţioneze o "reţea operaţională antimafia”, care să coreleze informaţiile venite de la nivel naţional privind structura şi modul de acţiune a organizaţiilor respective, proiectele lor criminale şi financiare, localizarea activelor şi tentativele de infiltrare a acestora în procedura de atribuire a contractelor de achiziţii publice.
Pe componenta de luptă împotriva corupţiei, europarlamentarii îi solicită Comisiei să elaboreze o politică globală coerentă şi să propună o listă cu recomandări concrete pentru fiecare stat membru şi instituţie a Uniunii.
Totodată, Comisia va întocmi imagini de ansamblu ale sectoarelor vulnerabile la corupţie la nivel naţional şi va actualiza legislaţia europeană în domeniu.